Søndag gikk hele Brasil til valgurnene for å velge nye politikere både på nasjonalt nivå og delstatsnivå.

I forkant av søndagens valg fryktet mange at kampen om Brasils presidentsete skulle være over allerede nå, ved at den høyreorienterte presidentkandidaten Jair Bolsonaro (psl) hadde fått mer enn halvparten av stemmene og sikret seg presidenttittelen.

I stedet blir det nå en ny valgrunde om tre uker, fordi Bolsonaro endte på 46 prosent av stemmene. Nå håper motkandidaten Fernando Haddad fra Arbeiderpartiet (pt) å slå Bolsonaro, selv om han landet langt bak motstanderen i første runde, med 29 prosent. Hele 17 prosent skilte de to kandidatene.

Likevel mener mange at Haddad kan komme til å vinne, på grunn av den splittende effekten Bolsonaro har i Brasil.

Forhatt

Jair Messias Bolsonaro entret valgkampen med et smell, og fikk stor oppmerksomhet for sine antiliberale uttalelser rettet mot alt fra kvinner, homofile og urfolk til miljøvern. Han ble ikke mindre populær da han etter hvert trakk seg fra valgkampsirkuset på grunn av et knivangrep som gjorde at han lå på sykehuset i innspurten av valgkampen.

Men motstanderne er mange: Hele 45 prosent av brasilianerne sier de aldri vil komme til å stemme på Bolsonaro. Det avgjørende for motkandidaten Haddad blir de neste ukene å mobilisere de ytterligere drøye fem prosentene.

Fernando Haddad fra Arbeiderpartiet (pt) og hans kone Ana Estela Haddad jublet etter søndagens valgresultat. Haddad fikk 29 prosent av stemmene.
Fernando Haddad fra Arbeiderpartiet (pt) og hans kone Ana Estela Haddad jublet etter søndagens valgresultat. Haddad fikk 29 prosent av stemmene. (Foto: Andre Penner/AP/NTB Scanpix)

Halden-kvinne ikke valgt

En kandidat som ikke nådde opp i helgens valg, er Bolsonaros ekskone Ana Cristina Valle, som i valgkampen tok i bruk sitt tidligere navn Bolsonaro. Etter en årrekke i Halden, og med sin norske mann på laget i valgkampen, stilte hun til valg for delstatsforsamlingen i Brasília, men nådde ikke opp, med knappe 5000 stemmer for sitt kandidatur.

Det gjør neppe at interessen for henne stilner. De siste ukene har brasiliansk presse skrevet spaltemeter etter spaltemeter om den angivelig svært voldsomme skilsmissen mellom Valle og Brasils kanskje neste president, Jair Bolsonaro. Ifølge storavisen Folha de São Paulo søkte Halden-kvinnen om asyl på grunnlag av drapstrusler fra eksmannen, noe hun siden har benektet.

Norske myndigheter har fortsatt ikke gitt innsyn i den angivelige asylsøknaden. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.