Utnevnelsen av Brett Kavanaugh som ny høyesterettsdommer møter motbør. Spesielt etter at en kvinne – Christine Blasey Ford – har stått frem og anklaget Kavanaugh for seksuell trakassering under studietiden.

President Donald Trump, som selv anklages for gjentatt trakassering av kvinner, er åpenbart frustrert over at hans nominerte kandidat nå kan henge i en tynn tråd.

«Jeg er ikke i tvil om at, hvis overgrepet var så ille som Ford sier det var, burde en anmeldelse ha blitt levert inn umiddelbart hos det lokale politiet, enten av henne eller hennes kjære foreldre», skrev presidenten på Twitter fredag morgen.

– Jeg oppfordrer henne til å legge frem slike anmeldelser slik at vi kan få vite dato, tidspunkt og sted!, skriver han videre.

Trump beskriver Kavanaugh som en mann med plettfritt rykte, som er under angrep av venstreradikale politikere som bare ønsker bare å ødelegge og forsinke. Presidenten avviser kravene om en uavhengig FBI-etterforskning av saken.

«De radikale venstreadvokatene ønsker at FBI engasjerer seg NÅ. Hvorfor ringte ikke noen til FBI for 36 år siden?», skriver Trump.

Konspirasjonstanker

Trumps omstridte boligminister Ben Carson kaster seg villig på i kritikken, og tar den enda et knepp videre.

På en konferanse i Washington fredag beskyldte han demokratene og andre motstandere av Kavanaughs kandidatur for å være del av en sosialistisk konspirasjon.

– Hvis dere virkelig vil forstå det store bildet her, er det som skjer med Kavanaugh helt logisk. Det har vært folk i dette landet i lang tid, helt tilbake til The Fabians, folk som har ønsket å fundamentalt forandre dette landet, sa Carson, ifølge CNBC.

The Fabians var en intellektuell reformbevegelse som vokste frem på slutten av 1800-tallet som fremmet sosialistiske verdier innenfor rammene av demokrati og parlamentarisme, ikke revolusjon. Bevegelsen var aktiv omtrent frem til Første verdenskrig og regnes som viktig for grunnleggelsen av Labour Party i Storbritannia og avkoloniseringen av Det britiske imperiet.

En avdeling av The Fabians ble etablert i Boston i 1895, men bevegelsen har ikke vært aktiv i USA på mange tiår.

Carson fremholder uansett at deres ideologiske etterkommere fortsatt konspirerer mot det USA han kjenner og elsker.

– De liker ikke hva Amerika er og representere, og de vil endre oss til et annet system. For å oppnå dette er det tre ting de må kontrollere: utdannelsessystemet, mediene og domstolene. De to førstnevnte har de. De trodde de hadde den siste, men den ble snappet vekk under nesen på dem i november 2016, sier Carson, med henvisning til Trumps valgseier.

Carson er den første i Trumps regjering som går offentlig ut og støtter Kavanaugh etter at trakasseringssaken mot Ford kom opp.

Ford får utsettelse av frist for å godta å vitne mot Kavanaugh

Frist på mandag

Justiskomiteen i Senatet vil stemme over Kavanaughs plass i høyesterett mandag, om ikke Ford stiller til en høring uten betingelser.

Dersom hun ikke svarer, vil justiskomiteen stemme over å sende nominasjonen av Kavanaugh til Senatet i plenum, der det kreves simpelt flertall for å godkjenne ham som ny høyesterettsdommer.

Fords advokater har bedt om en lengre frist.

Trump er hissig på å få utnevnelsen av Kavanaugh på plass før mellomvalgene i november. Det vil i så fall være en stor politisk seier for presidenten, og et tilsvarende bittert nederlag om han mislykkes.

Striden rundt Kavanaugh truer også med å skape full splittelse i Det republikanske partiet. Republikanerne har lenge kunnet leve med Trump og hans mange sprell, så lenge han leverer på skattekutt og økonomisk vekst. Men det er murring i Kongressen, og flere republikanske senatorer har antydet at de ikke vil stemme for å godkjenne Kavanaugh.

En tydelig frustrert Trump mer enn antyder at anklagene mot Kavanaugh er falske, og at Ford ville anmeldt saken «om den var så alvorlig som hun sier». Trump sier han kjenner seg igjen i grunnløse anklager.

«Jeg har det slik med dem hver eneste dag i Washington», skriver Trump.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her hopper de i Trollveggen
Ulovligheter bør skje om natten. Også denne. Vi har kløvet opp baksiden av Trollveggen i mørket, og har ved toppen sett solen gnistre i horisonten, bade det ellers dystre fjellmassivet i gyllengult lys. Klokken er fem på morgenen.
02:18
Publisert: