Torsdag denne uken vedtok EU å forlenge fristen for Storbritannias trøblete skilsmisse fra unionen til 31. oktober.

Mens Storbritannias statsminister Theresa May nå skal forsøke å samle de folkevalgte om en avtale som allerede er blitt stemt ned tre ganger i parlamentet, fortsetter nedturen på Storbritannias boligmarked, spesielt i hovedstaden London.

Westminster stuper

Boligstatistikk fra Storbritannias største eiendomsportal Rightmove viser et svakt boligprisfall på 1,1 prosent fra mars til februar. Sammenlignet med mars i fjor er nedgangen på 5,5 prosent.

Mars er en måned som kjennetegnes av høy aktivitet på boligmarkedet.

Rightmove-direktør Miles Shipside sier til The Guardian at temperaturen ikke har steget i boligmarkedet i mars, en periode som kjennetegnes av høy aktivitet og mange salg.

– Aktiviteten i markedet er kjøligere enn vanlig, mens boligkjøpere avventer et mer rolig politisk klima, sier Shipside til avisen.

Også nettstedet Home and Property roper varsko for prisutviklingen i hovedstaden det siste pret, der prisfallet hittil i år rapporteres å være det største siden starten på finanskrisen for ti år siden.

De trekker spesielt frem prisene i Westminster, det parlamentariske sentrumet for mye av vårens brexit-dragkamper, som hadde sunket 14 prosent ved begynnelsen av året sammenlignet med januarprisene i fjor.

Mulighet for de superrike

Boligprisfallet har skapt et kjøpers marked, og The Guardian har pekt på at brexit-kaoset nå skaper muligheter for de best skodde boligkjøpere fra utlandet.

Da pundet stupte etter den britiske folkeavstemningen i 2016, som utløste kaoset, førte det til en tredobling av salg av luksusboliger til en verdi av ti millioner pund eller mer. Pundet stupte raskt over ti prosent i dagene etter folkeavstemningen.

Jonathan Samuels, direktør i utlåneren Octane Capital, beskriver situasjonen som en «gullgruve» for utenlandske investorer. Et herskapshus i Belgrave Sqaure, samme området som blant annet huser den norske ambassaden, ble eksempelvis solgt for 60 millioner pund etter å ha ligget ute på markedet i fem år med en startpris på 100 millioner.

Salgssummen tilsvarer over 650 millioner norske kroner.

Den uavhengige luksusbolig-megleren Henry Pryor mener luksusmarkedet har stabilisert seg noe i påvente en endelig brexit-avklaring. Den vil senest komme halloween.

– I 2018 ville dette markedet blitt en god David Attenborough-film, med rovdyr som venter på at de svakeste skal falle. Etterspørselen finnes fortsatt, men velstående mennesker er ofte rike fordi de er forsiktige med pengene sine, og vil være sikre på at de ikke betaler for mye, påpeker han overfor The Guardian.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.