Pundet var tidlig fredag på det sterkeste siden i juli, og valutatraderne måtte betale vel 1,24 dollar for et pund.
– Pundet har styrket seg på bred basis den siste måneden. En hard brexit er blitt stadig mindre sannsynlig, fordi parlamentet har stukket kjepper i hjulene for Johnson, sier Magne Østnor, valutaanalytiker i DNB Markets.
Pundet har særlig styrket seg etter at det i begynnelsen av september ble klart at parlamentet tok over styringen over brexitprosessen.
Politisk pund
Boris Johnson ble statsminister den 24. juli, men det var tidligere den måneden klart at han ville overta etter Theresa May. I motsetning til forgjengeren er Johnson forkjemper for en såkalt «hard brexit», altså at britene går ut av EU uten en avtale hvis de ikke får en bedre avtale med EU innen fristen 31. oktober.
Men underhuset i parlamentet har rykket inn og vingeklippet Johnson, med å vedta en lov mot en hard brexit i høst. Flere utbrytere fra Johnsons konservative parti har gått imot sin egen statsminister.
– Pundet er en temperaturmåler på sannsynligheten for en hard brexit, sier Østnor.
Han sier markedene priser den britiske valutaen vektet mot sannsynligheten for disse tre hovedscenarionene:
- Hard brexit.
- Utsettelse av brexit.
- Ny brexitavtale med EU.
– Slik det ser ut nå er en utsettelse av brexit det mest sannsynlige, sier Østnor.
Utsettelse og usikkerhet
Et flertall av parlamentarikerne i London krever i første omgang at regjeringen ber EU om en utsettelse på tre måneder, selv om Johnson har sagt at han «heller vil bli funnet død i en grøft» enn å reise til Brussel med halen mellom bena.
Johnson insisterer på at resultatet fra folkeavstemningen i 2016 må respekteres, og at han skal levere brexit innen fristen, avtale eller ei. Men nå fredag er det klart at Johnson skal møte Europakommisjonens president Jean-Claude Juncker, i Luxembourg.
Det største opposisjonspartiet Labour sliter også med intern splid om brexit. Labour-leder Jeremy Corbyn krever både en utsettelse av brexit og nyvalg til parlamentet, før det avholdes en ny folkeavstemning om brexit.
Markedene og næringslivet puster samtidig lettet ut for at en hard brexit nå synes mindre sannsynlig, i hvert fall på kort sikt. Pundstyrkelsen er også et signal om at markedet mener risikoen for resesjon – en økonomisk tilbakegang – nå er mindre.
Regjeringens egen kriseplan for en hard brexit viser blant annet at det blir fare for mangel på både mat og medisiner i Storbritannia.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.