Den tidligere toryen Dominic Grieve brukte samme regelverk som ble brukt før forrige ukes hastedebatt som førte til loven som skal hindre en hard brexit. Han ba om å få se planleggingen av regjeringens suspensjon av Parlamentet og om «Operasjon Yellowhammer», regjeringens beredskapsplan som beskriver hva som kan skje ved en hard brexit.

Innholdet i Yellowhammer er ikke offentliggjort, men deler er gjort kjent gjennom mediene.

– Allerede kjent

– Regjeringen ber oss forberede oss men vil ikke si hva vi skal forberede oss på, sa Labours Keir Starmer. Han sa partiet ville stemme for kravet om at planene bli lagt fram senest onsdag.

Grieve, som ble kastet ut av De konservative etter å ha stemt mot regjeringen forrige uke, hadde et krav til. Han ba om fullt innsyn i navngitte personers kommunikasjon i forkant av den omstridte planen om å suspendere Parlamentet.

Statsråd Michael Gove argumenterte for at kommunikasjonen allerede var blitt kjent gjennom flere rettsprosesser mot suspensjonen. Han mente også at en offentliggjøring kunne være i strid med menneskerettighetene, nærmere bestemt retten til privatliv, for personene som var navngitt i forslaget.

Begge deler fikk flertall med 311 mot 302 stemmer etter en to timer lang debatt som parlamentsleder John Bercow ga klarsignal til.

Rettsstaten

Umiddelbart etterpå startet en annen hastedebatt, initiert av Jeremy Corbyn. Labour-lederen ville ta opp viktigheten av å rette seg etter rettsstatens spilleregler. Utgangspunktet var de siste dagenes spekulasjoner om at regjeringen vurderer å ikke rette seg etter den nye loven som pålegger statsministeren å be EU om en utsettelse av brexit.

Bare det at debattene blir holdt i timene før parlamentarikerne blir sendt hjem, er en ripe i lakken for statsminister Boris Johnson. Den siste tiden har Parlamentet tatt kontroll, og opposisjonen har gjort alt som står i dens makt for å hindre hans planer om å gjennomføre brexit 31. oktober – uansett om det foreligger en utmeldingsavtale med EU.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.