– Det blir ikke noe brexit, det er ikke mulig. Johnsons avtale er dessuten verre for britene enn den Theresa May fremforhandlet, sier Erik O. Eriksen, professor og senterleder ved Arena Senter for Europaforskning.

Eriksen forklarer dette med at Storbritannia og EU er altfor tett sammenvevet, og at isolasjon er umulig. Han sier avtalen er dårligere sett fra brexit-tilhengerne fordi Nord-Irland nå blir i EUs tollunion.

– Og selv om britene på et tidspunkt formelt skulle forlate EU, vil de lett havne i samme situasjon som Norge og forbli de facto medlemmer av EU, sier Eriksen.

Pisk og gulrot

Det pågår nå en intens kampanje i London i forkant av lørdagens viktige avstemning om brexit i parlamentet. For første gang siden falklandskrigen i 1982 møtes parlamentet på en lørdag.

Statsminister Boris Johnson bruker en kombinasjon av pisk og gulrot for å overtale alt fra motstridige backbenchere i eget parti som gjerne tar en hard brexit og de nordirske lojalistene i DUP, til tidligere konservative som har forlatt partiet og nå regnes som «uavhengige». Det er heller ikke gitt at alle konservative parlamentsmedlemmer vil stemme for avtalen, enten fordi de mener den går for langt, eller de mener den ikke går langt nok.

Men Johnson er sannsynligvis avhengig av at utbrytere fra det største opposisjonspartiet Labour berger avtalen.

Nicola Sturgeon, lederen for Det skotske nasjonalistpartiet (SNP), ser også denne faren og i Twitter-melding sier hun dette å så fall betyr slutten for Labour i Skottland, en tradisjonell høyborg for Labour.

Skottlands førsteminister og leder for Det skotske nasjonalistpartiet Nicola Sturgeon er mot hele brexit og vil ha en ny folkeavstemning om skotsk uavhengighet om Storbritannia går ut av EU.
Skottlands førsteminister og leder for Det skotske nasjonalistpartiet Nicola Sturgeon er mot hele brexit og vil ha en ny folkeavstemning om skotsk uavhengighet om Storbritannia går ut av EU. (Foto: Russell Cheyne/Reuters/NTB Scanpix)

Sturgeon og SNP, som i likhet med flertallet av skottene er mot hele brexit som hun beskriver som «en katastrofe for Skottland». Hun mistenker at det er en bevisst strategi fra Labour å fristille sine representanter og bli ferdig med brexit, som er blitt en meget vanskelig sak for partiet. Labour-leder Jeremy Corbyn er offisielt imot avtalen, men ved å ikke bruke partipisken kan det fort bli nok Labour-representanter som støtter den av frykt for en hard brexit uten en avtale.

Corbyn har gjennom hele brexit-prosessen vært konsekvent uklar og utydelig på hva han selv mener om brexit.

– Jeg tror ikke Labour vil fristille sine representanter, sier Eriksen.

«For å få flertall, må Johnson ha støtte både fra DUP og i tillegg fra hele det konservative partiet, fra 15 uavhengige konservative og fra ni av Labour sine representanter», skriver makroanalytiker Knut A. Magnussen i DNB Markets i et notat fredag morgen.

Johnson vinner uansett

Eriksen mener statsminister Johnson fort vil komme ut av hele dramaet som en seierherre, selv om han taper avstemningen lørdag.

– Boris Johnson vinner uansett, sier han og begrunner dette med at Johnson og Det konservative partiet ligger an til å vinne neste parlamentsvalg, som er like om hjørnet.

Nervøse markeder

I markedene er det nå usikkerheten som rår. Pundkursen regnes som den viktigste temperaturmåleren, og pundet steg kraftig da det torsdag kom meldinger fra Brussel om at en avtale mellom EU og Storbritannia var på plass. Men pundet falt markant utover kvelden da det ble klart at DUP ikke støtter avtalen.

Hvis parlamentet i London ikke vedtar avtalen lørdag, har Johnson sagt at han vil søke EU om en ny utsettelse.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel sier nå fredag at en slik utsettelse er uunngåelig dersom parlamentet stemmer ned avtalen.

De fleste analytikerne mener en utsettelse er sannsynlig. Typisk er analytikerne i investeringsbanken Morgan Stanley som i et notat sent fredag skriver at de tror på en utsettelse til minst utgangen av januar, og parlamentsvalg før jul. Banken anslår det som 30 prosent sannsynlig at avtalen vedtas lørdag.

Eriksen mener brexitavtalen som nå er inngått ville vært grei for Norge.

– For Norge er denne avtalen bra, med overgangsordninger på to år og med et system på plass som sikrer stabilitet, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.