– Uansett hvem som blir den neste statsministeren, ville det være galskap av vedkommende å stenge det britiske markedet for norske aktører.
Det sier Matt Williams, forsker og ekspert på britisk politikk ved Oxford University til DN. Han mener det vil være i Storbritannias interesse å opprettholde forholdet til Norge, selv om det skulle ende i en såkalt hard brexit – altså at britene forlater EU uten noen avtale.
Mye tyder på at Boris Johnson blir britenes neste statsminister. Han leder an i kampen om partiledervervet i det konservative partiet mot utenriksminister Jeremy Hunt. Vinneren blir avgjort i en uravstemning 23. juli.
Johnson fremholdt denne uken at Storbritannia forlater unionen som planlagt 31. oktober, med eller uten en avtale.
– På kort sikt vil det kunne ha konsekvenser for alt fra norske fiskere til studenter, så vel som eksport. Det ville være et skikkelig politisk selvmål, og helt utrolig dersom den nye statsministeren ikke ser verdien av å ha et godt forhold til Norge, sier Williams.
«Ekstrem usikkerhet»
Robert Ford, professor i politikk ved universitetet i Manchester, sier en hard brexit vil føre til enorm usikkerhet i britisk økonomi.
– Det går videre på det økonomer har sagt siden sommeren 2017 – at bedrifter må planlegge i et miljø preget av ekstrem usikkerhet. Det blir umulig å planlegge lenger frem enn tre måneder, sier Ford og legger til:
– Den nåværende situasjonen er et mareritt, sier Ford.
Til tross for at mye peker på at Boris Johnson vil sikre ledervalget og innta Downing Street 10 som Storbritannias nye statsminister i juli, vil ingen av professorene si noe sikkert om hva Johnsons ønske om en hard brexit vil ha å si.
– Det korte svaret er at vi ikke vet hva som vil skje med for eksempel handel og andre type næringslivsspørsmål. Det er vanskelig å vite, sier Ford.
Han får støtte av Williams, som sier det er vanskelig å skulle peke ut konkrete konsekvenser.
– Vi beveger oss mot en «no-deal-brexit». Likevel ønsker Johnson å få til en avtale om nettopp en hard brexit, så det er litt blandede signaler, sier han.
«Ligner på Trump»
Til tross for at den tidligere London-borgermesteren lenge har vært klar favoritt til å vinne statsministervalget, krympet ledelsen hans kraftig etter at politiet i helgen ble tilkalt til huset hans etter meldinger om «en høylytt krangel».
Meningsmålingene viste nemlig før hendelsen at Johnson hadde en ledelse på 27 prosentpoeng over Hunt, men tallene i helgen viste en kraftig nedgang i støtten til Johnson innad i partiet.
Williams tror grunnen til Johnsons popularitet handler om at den tidligere utenriksministeren representerer noe annet enn den klassiske britiske politikeren, og trekker paralleller til USAs president, Donald Trump.
– Det virker som om han er dekket i teflon, og dermed kan han komme seg unna med mye mer enn det noen andre ville kunne gjort. Selv om det slo ut på meningsmålinger, tror jeg ikke helgens hendelse vil ha noe å si for Johnson. Han kan nok overleve et par skandaler til, sier forskeren.
Han legger til at Johnson har et politisk forbilde i Winston Churchill.
– Johnson liker å se på seg selv som en slags samtidens Winston Churchill, så vi vil nok få se litt samme type styre. Det vil si at det ikke kommer til å være så mye fokus på detaljene i politikken, men heller at man spiller på karisma og personlighet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.