Den amerikanske presidenten skal ha rådet den britiske statsministeren Theresa May til å saksøke den Europeiske union fremfor å forhandle frem en avtale, under sitt statsbesøk til Storbritannia. Dette melder den britiske avisen The Guardian.

En smilende May forsikret BBC om at hun avfeiet rådet, og heller opplyste Trump om at de allerede er underveis i forhandlinger med EU-landene.

Den amerikanske presidenten ankom London torsdag 12. juli, før han reiste videre til Skottland fredag kveld. Mandag skal Trump være på plass i Helsingfors for å møte den russiske presidenten Vladimir Putin.

Skrekkelig timing

Førstelektor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Øivind Bratberg, mener Theresa May står ydmyket igjen etter statsbesøket.

– Tidspunktet for møtet var skrekkelig, sier Bratberg.

Kun få dager i forveien hadde den britiske regjeringen presentert sin kontroversielle Brexit-strategi, etterfulgt av utenriksministeren Boris Johnsons avgang i protest.

Bratberg mener Trump står mye lenger fra May ideologisk sett enn hun har hatt lyst til å gi inntrykk av, noe som økte fallhøyden for henne.

– Trumps syn på brexit sier mye om Trumps syn på Storbritannia. Det er tydelig at han ønsker å se et Storbritannia som søker globalt, og som snur seg vekk fra det mer naive Europa, sier Bratberg, som tror Trump vil bli svært lite imponert dersom den myke Brexit-løsningen kommer i stand.

– Et mangfoldig samfunn, en sterk velferdsstat og troen på at man kan regulere seg frem til vekst og velferd er alle ting som Trump misliker ved det nye Europa. Da er det ikke overraskende at han heller går ut og gir sin støtte til Boris Johnson.

Intervjuet med The sun

Det kontroversielle høydepunktet for mange var intervjuet med The sun, som ble publisert mens Trump og May satt til bords på en offisiell middag på storslåtte Blenheim Palace fredag kveld. I intervjuet uttalte Trump at May nok hadde ødelagt sjansene for et vellykket brexit, og ga uttrykk for at hennes politiske motstander, og nylig avgåtte regjeringskollega, Boris Johnson ville være en god statsminister.

På pressekonferansen dagen etter forsøkte Mays å ikke adressere disse uttalelsene, mens Trump på sin side avfeide artikkelen som «fake news» fordi hans rosende kommentarer av May visstnok skal ha blitt utelatt.

Møtt av protester

Trump ble også møtt av store gateprotester, samt en mye omtalt ballongutgave av seg selv, som ble fløyet over Parliament Square i Westminster.

Londons borgermester Sadiq Khan uttalte til BBC at det ikke var hans jobb å sensurere meningene til byens befolkning, og at ballongen derfor fikk være i fred. Selv uttalte hovedpersonen at den fikk han til å føle seg lite velkommen.

Britiske mediers reaksjoner på statsbesøket

The Guardian oppsummerte besøket på lederplass som et besøk fra helvete. Ifølge avisen mistet statsminister May desto mer troverdighet ved å invitere en gjest som undergravde hennes autoritet, og viste forakt hennes myke Brexit-strategi. Avisen oppfordret May til å avskrive den amerikanske presidenten som alliert, til fordel for å styrke forholdet til sine med-europeere.

I forkant av statsbesøket gikk The telegraph ut på lederplass og oppfordret den britiske befolkningen om å vise Trump respekt under statsbesøket, med henvisning til den uflatterende Trump-ballongen. I motsetning til The Guardian, mente avisen at May hadde ett og annet å lære av sin amerikanske kollega, som på kompromissløst vis fikk satt finansiering av Nato på dagsordenen kun dager i forveien. Fra lederplass ble hun oppmuntret til å skaffe seg et eksemplar av Trumps bok «The art of the deal».(Vilkår)