Torsdag skal May presentere utkastet til en brexitavtale i Parlamentet. Hun fikk grønt lys til å gå videre fra sin egen regjering onsdag kveld, men nå må hun overbevise sine politiske motstandere i Parlamentet.

Det er ventet at May vil møte motstand fra alt fra konservative EU-motstandere til nordirske unionister. Det betyr at det kan være vanskelig for regjeringen å sikre flertall for avtalen.

Europeiske statsledere, som er ledere for enten EU- eller EØS-land, er imidlertid positive til utkastet.

«Lettelse»

– Grønt lys! Lettet over at den britiske regjeringen har godkjent avtalen som våre forhandlere ble enige om i går. Det er avgjørende for våre og resten av EUs borgere og virksomheter, skriver den danske statsministeren Lars Løkke Rasmussen på Twitter.

Den tyske utenriksministeren Heiko Mass sier utkastet er en «stor lettelse» etter måneder med usikkerhet. Han legger til at selv om Storbritannia ikke ønsker å være en del av EU, ønsker de tett kontakt med landet.

Den østerrikske statsministeren Sebastian Kurz sier han er «veldig fornøyd med avtalen». Også Finlands statsminister Juha Sipilä støtter avtalen.

Belgias statsminister Charles Michel sparer imidlertid på lovordene og presiserer at avtalen fortsatt ikke er i boks.

Solberg: Viktig for Norge

Statsminister Erna Solberg (H) sa onsdag kveld at et ordnet brexit er viktig for Norge. Hun viser til at utmeldingsavtalen også innebærer en overgangsperiode frem til desember 2020. Fram til da er Storbritannia fortsatt omfattet av reglene og forpliktelsene som følger av medlemskap i EU og EØS.

– Vi vil dermed ikke merke noen endring i vår samhandel med landet. Dette er viktig fordi det gir forutsigbarhet for alle som bor og jobber, eller som handler med eller i Storbritannia. Det gir oss bedre tid til å få på plass gode rammer for det langsiktige forholdet mellom Norge og Storbritannia, sa statsministeren til NTB.

Utkastet er 585 sider langt og inneholder detaljerte bestemmelser om vilkårene for Storbritannias skilsmisse fra EU, deriblant hvilke regler som skal gjelde for EU-borgere i Storbritannia og briter i andre EU-land, og hvor mye penger Storbritannia skal bidra med til EUs budsjetter.

I tillegg til at avtalen skal behandles i Parlamentet, skal den også behandles politisk i EU. Planen er at avtalen skal tre i kraft 30. mars neste år.

Møtte DUP-ledere

Statsminister Theresa May møtte ledere av det nordirske partiet DUP like etter det ble kjent at den britiske regjeringen støtter utkastet til en brexitavtale.

May er avhengig av det nordirske unionistpartiet DUP for å få flertall for brexitutkastet i Parlamentet. Onsdag kveld møtte statsministeren Arlene Foster og andre toppledere i DUP for å diskutere utkastet partiet kaller dårlig.

– Vi hadde et åpenhjertig møte i kveld med statsministeren som varte i nesten en time. Hun er fullstendig klar over vår posisjon og våre bekymringer, skrev Foster på Twitter etter møtet.

May har blant annet fått kritikk fra parlamentsmedlem Sammy Wilson i DUP, som spør hvorfor statsministeren ønsker å selge en avtale til Underhuset «som fortsatt knytter oss til tollunionen til en prislapp på 29 milliarder pund».

«Ikke et sluttpunkt»

DUP er støttepartiet til Mays regjering, men regjeringslederen må overbevise flere om avtalen. I dagene og ukene som kommer, må hun nemlig klare å overbevise Parlamentet i London.

Den irske statsministeren Leo Varadkar sier at det faktum at utkastet er godkjent av den britiske regjeringen var «avgjørende» og sier at det gjorde onsdagen til en av de beste dagene i hans karriere. Han kaller utkastet for «tilfredsstillende».

– Dette er ikke et sluttpunkt. Utkastet – alle 500 sidene – vil bli gransket i de kommende dagene. Det er fortsatt en lang vei å gå, men jeg tror utkastet er et solid skritt på reisen, skriver Varadkar på Twitter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

–En sykt digg følelse. Når Andreas Køhn setter seg på sykkelen hjemme, har han et mål få «normale» mennesker ville brukt sykkel for å nå.
02:30 Min
Publisert: