Storbritannia og EU sitter denne uken i intense forhandlinger i London for å meisle ut en ny handelsavtale, post brexit. Onsdag ble det brudd i forhandlingene, blant annet over strid om eksport av pølser og kjøttvarer fra England til Nord-Irland.

– Det er ingen gjennombrudd, men ingen sammenbrudd heller, og vi skal fortsette å snakke sammen, sa britenes sjefforhandler David Frost, ifølge BBC.

Kommentarene falt etter et møte med EUs slovakiske sjefforhandler Maros Sefcovic, visekommissær for internasjonale forbindelser.

Varsler regelbrudd

Britene gikk offisielt ut av EU ved nyttår, med overgangsavtaler inngått nærmest i hui og hast på slutten av fjoråret på en rekke områder. Den seks måneder lange overgangsperioden på eksport fra Storbritannia til Nord-Irland av matvarer, som i dette tilfellet pølser og kaldt kjøttpålegg, frossenkjøtt omfattes ikke, går ut ved utgangen av juni.

Statsminister Boris Johnsons regjering har varslet at britene fra neste måned vil bryte dette eksportforbudet, hvis man ikke kommer frem til en avtale.

Bakgrunnen til eksportforbudet er EUs regler på matsikkerhet, og at britiske Nord-Irland deler grense med EU-landet Irland. Et resultat av brexitavtalen er at denne grensen mellom Nord-Irland og Irland er porøs og holdes åpen, mot streng kontroll på blant annet matsikkerhet på import til Nord-Irland.

Boris Johnson og hans konservative regjering har nærmest gjort det til å vane å komme med tøffe trusler mot EU i forhandlinger. EUs sjefforhandler Sefcovic advarer i mer diplomatiske vendinger britene mot «unilaterale handlinger på handel».

EU varsler reaksjoner

– EU vil ikke nøle med å reagere raskt, bestemt og resolutt for å sikre at Storbritannia oppfyller sine internasjonale juridiske forpliktelser, sier Sefcovic.

Han avviser at EU er lite fleksibel, og han viser til at EU har vist vilje til å finne kreative løsninger når dette har vært nødvendig.

Europakommisjonens president Ursula von der Leyen har varslet at hun vil ta opp problematikken med Nord-Irland og handel direkte med statsminister Boris Johnson på det store G7-toppmøtet i Cornwall denne helgen, der også USAs president Joe Biden deltar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.