«Det er tider der du må gi tiden tid», tvitret EUs president Donald Tusk før onsdagens krisetoppmøte i Brussel.

Han snakket om brexit. Men han kunne like godt ha snakket om toppmøtet i seg selv.

Stats- og regjeringssjefene måtte nemlig diskutere til nærmere klokken to om natten før de ble enige.

Utsatt til halloween

Enden på visa er at EU nok en gang går med på å utsette skilsmissen.

Den nye datoen er 31. oktober – det vil si halloween. Det er et kompromiss som sammenfaller med sluttdatoen for den sittende Europakommisjonens mandat.

Storbritannias statsminister Theresa May hadde i utgangspunktet bedt om en kortere utsettelse til 30. juni. Den datoen ble også støttet av Frankrikes president Emmanuel Macron.

Men meningene var delte, og andre ledere ville ha en mer langvarig utsettelse.

May ble grillet

Underveis på møtet skal det til tider ha gått hardt for seg.

Det begynte med en grilling av May. Den varte i én time og seks minutter.

Stats- og regjeringssjefene var spesielt opptatt av hva May kunne fortelle om samtalene hun har satt i gang med Labour for å forsøke å nå frem til et tverrpolitisk forlik om brexit.

Dette er reelle samtaler, skal May ha bedyret. Men slikt tverrpolitisk samarbeid er uvanlig i et topartisystem som det britiske. Derfor trengs det tid.

Krangel med Macron

Så ble May kastet på dør, mens de øvrige stats- og regjeringssjefene diskuterte videre uten henne. Det begynte som en langdryg og nokså generell samtale over middag, får NTB opplyst.

Men til slutt tok temperaturen seg opp.

Frankrikes president Emmanuel Macron ventet nemlig helt til slutt med å ta ordet. Han sto knallhardt på 30. juni som sluttdato og formidlet ifølge diplomater at han ikke hadde hørt noen overbevisende argumenter for en senere dato enn dette.

Men franskmannen var fullstendig isolert og skal ha fått irriterte kommentarer tilbake om at hele diskusjonen nå bare handlet om Macrons personlige behov for å fremstå tøff på hjemmebane.

Må delta i EU-valget

Toppmøtet trakk ut i nærmere åtte timer før enigheten kom på plass.

Kompromisset ble en fleksibel utsettelse. Det betyr at britene kan forlate EU tidligere enn 31. oktober hvis de godkjenner utmeldingsavtalen EU og Storbritannia har forhandlet frem.

Men det stilles også tydelige krav til britene. Hovedkravet er at Storbritannia må velge nye representanter til Europaparlamentet. Det er noe britene ser svært lite lystig på.

– Det kan kanskje virke litt rart, men regler er regler, sa Europakommisjonens president Jean-Claude Juncker etter møtet.

Valget holdes i slutten av mai. Velger britene ikke å delta, må de forlate EU den 31. mai.

Krav om god oppførsel

Et annet krav er at Storbritannia må «opptre konstruktivt og ansvarlig» og avstå fra handlinger som kan true EUs evne til å oppnå sine mål. Dette kravet har bakgrunn i en frykt for at britene skal misbruke sine siste måneder som medlemsland til å sabotere EU-politikk de ikke liker.

Men bekymringen avvises tvert på britisk side.

– Vi har oppført oss veldig godt, insisterer en britisk diplomatkilde og viser til at britene i praksis har sluttet å delta aktivt i diskusjoner om fremtidig EU-politikk.

May håper fortsatt på å slippe EU-valg

Theresa May minner om at det fortsatt er mulig å få brexit i havn tidsnok til å slippe å delta i EU-valget.

Storbritannia kan som nevnt forlate EU tidligere hvis Parlamentet godkjenner utmeldingsavtalen EU og Storbritannia har forhandlet frem.

Blir avtalen godkjent før EU-valget i slutten av mai, kan britene slippe å delta i valget og forlate EU allerede 1. juni, påpeker May.

– Jeg mener fortsatt at vi må forlate EU med en avtale så snart som mulig, sier hun.

Ifølge May har Storbritannia nå alvorlige beslutninger foran seg.

– Jeg vet at mange er svært frustrerte over at jeg måtte be om denne utsettelsen. Storbritannia burde ha vært ute av EU nå, og jeg er oppriktig lei meg for at jeg ennå ikke har vært i stand til å overbevise Parlamentet om å godkjenne en avtale som gjør det mulig for oss å gå ut av EU på en smidig og velordnet måte, sier May.

Hun lover å fortsette med forsøkene på å få på plass et tverrpolitisk forlik om brexit i Parlamentet.

Nye samtaler med opposisjonspartiet Labour er planlagt allerede torsdag(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.