Det er britene som må peke ut veien videre etter Underhusets nei. Det var det gjennomgående budskapet da Europaparlamentet møttes i Strasbourg onsdag morgen, for å diskutere utfallet av den skjebnesvangre avstemningen i London kvelden i forveien.

EPP-gruppeleder Manfred Weber ber britene være tydelige om hva de vil.
EPP-gruppeleder Manfred Weber ber britene være tydelige om hva de vil. (Foto: John MacDougall / AFP / NTB scanpix)

– Vær så snill, vær så snill, vær så snill, fortell oss nå endelig hva det er dere ønsker å oppnå. Gi oss en klar anvisning. Så vil EU stå klar til å fullføre forhandlingene på en god måte, sa tyske Manfred Weber, leder for den konservative partigruppen EPP.

Så langt har britene bare sagt hva de er mot, mente belgiske Guy Verhofstadt, leder for den liberale partigruppen Alde. Han ba britiske politikere om å komme seg opp fra skyttergravene.

– Jeg mener vi nå må gi våre britiske venner beskjed om at det er på tide med tverrpolitisk samarbeid i Storbritannia, sa Verhofstadt.

– Det vi trenger, er et flertall i Underhuset og i britisk politikk som er for noe, sa han.

Venter på signal

Ifølge Europakommisjonens visepresident Frans Timmermans er ballen nå på britisk side.

– Jeg syns ikke det skal være vår oppgave å spekulere over hva slags brexit vi vil få. Vi må vente og se hva som skjer i Underhuset og i Storbritannia, og vi må vente på en posisjon fra den britiske regjeringen og det britiske Parlamentet. Så får vi ta det derfra, sa Timmermans.

Det samme var budskapet fra Tysklands statsminister Angela Merkel da hun oppdaterte Forbundsdagen i Berlin.

– Vi mener det nå er opp til den britisk side å si hva veien videre skal være, sa Merkel.

– Vi har nok tid til å forhandle, forsikret hun.

Frykter «no deal»

Problemet med tirsdagens avstemning, er at den ikke peker mot et flertall for et alternativ til avtalen som allerede er forhandlet frem, påpekte EUs sjefforhandler Michel Barnier i Europaparlamentet.

Så lenge det ikke er mulig å identifisere en løsning som kan få flertall i Underhuset, vil situasjonen forbli fastlåst, advarte han.

Ber May flytte på «røde linjer»

Statsminister Theresa May har frem til mandag på å legge frem en ny brexit-avtale til parlamente. EU har til nå avvist alt som kan ligne på en reforhandling, men nå åpner EU-toppene døren på gløtt.

Michel Barnier legger skylden på parlamentet, ikke Theresa May, for dagens politiske kaos.

– Risikoen har aldri vært høyere for en utmelding uten avtale, sa han i en tale til Europaparlamentet onsdag morgen.

Barnier beskriver argumentasjonen om motstanden mot Mays brexit-avtale som «motstridende». Han sier parlamentet må samles om en alternativ visjon til brexit, og at May ikke kan gå videre med brexit før hun har et flertall bak seg i parlamentet.

Et stort flertall stemte ned Mays forslag, men motstanden mot statsministeren synes å være det eneste dette flertallet er enig om. Det er i dag ikke flertall for noe alternativt forslag.

Barnier er også klar på at ballen nå ligger hos britene, og at det er opp til London å gi opp noen fastlåste standpunkter for å i det hele tatt ha noe å eventuelt forhandle videre om.

– Hvis Storbritannia velger å bevege noen røde linjer i fremtiden, velger å være ambisiøse og satse på noe mer enn en enkel frihandelsavtale, noe som ikke er lite i seg selv, så vil EU umiddelbart være klar til å støtte dette og gi en positiv tilbakemelding, sier han.

Barnier er krystallklar på at enhver avtale mellom Storbritannia og EU må inneholde en såkalt «backstop», altså at grensen mellom EU-landet Irland og britiske Nord-Irland holdes åpen som i dag. Dette er noe de hardbarkede brexit-tilhengerne frykter vil fange Storbritannia inne i EUs tollunion.

Krever ny folkeavstemning

Det er ikke bare Theresa Mays konservative parti som er splittet i brexit-saken. I forkant av onsdagens debatt i parlamentet i forbindelse med Labour-leder Jeremy Corbyns mistillitsforslag, er Labour delt i to.

Slik har det knusende nederlaget påvirket Theresa Mays autoritet
Slik har det knusende nederlaget i Brexit-avstemningen og mistillitsforslaget mot Theresa May påvirket hennes muligheter til å få til en løsning.
01:38
Publisert:

71 av Labours parlamentsmedlemmer beskriver Corbyns krav om en reforhandling av brexit-avtalen som urealistisk. De krever at det umiddelbart utlyses en ny folkeavstemning om brexit.

Mistillit

Ukips Nigel Farage, som var en av frontfigurene i kampen for å få Storbritannia ut av EU, beskyldte May for å ha vist total mangel på lederskap.

– Hvis du gir etter for bøller, kommer de bare tilbake for mer. Hun har oppført seg som en leder for en nasjon som er blitt beseiret i krig. Derfor så denne utmeldingsavtalen mer ut som et kapitulasjonsdokument, og det ble smadret i Underhuset, sa Farage i Strasbourg.

Mistillitsavstemning mot May etter brexitnederlag

Ifølge ham ville det eneste verdige fra Mays side ha vært å gå av da resultatet ble klart.

Underhuset i London skal ta stilling til et mistillitsforslag mot May og hennes regjering onsdag kveld.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik har det knusende nederlaget påvirket Theresa Mays autoritet
Slik har det knusende nederlaget i Brexit-avstemningen og mistillitsforslaget mot Theresa May påvirket hennes muligheter til å få til en løsning.
01:38
Publisert: