– Det er mye snakk om EU, men den hjemlige britiske unionen er truet, sier Øivind Bratberg, førstelektor ved Universitetet i Oslo og ekspert på britisk politikk.
For ihuga brexitforkjempere med lengten etter en tid da det britiske imperiet dominerte verden, er det et paradoks at to av de eldste og siste koloniene – Skottland og Nord-Irland – settes i spill med brexit.
Bratberg sier et godt resultat i Skottland for Det skotske nasjonalistpartiet (SNP), og ditto dårlig resultat for De konservative og Labour, slik meningsmålingene tyder på, vil gi en fornyet debatt om skotsk uavhengighet, og en ny folkeavstemning om å bryte ut av den britiske unionen.
– Ja, dette er en mulighet. Men det er ikke lenge siden forrige folkeavstemning i 2014, så da skal de være ganske sikre på at de vinner, sier Kristian Steinnes, professor ved NTNU og ekspert på Storbritannia og EU.
Når det gjelder Nord-Irland innebærer Boris Johnsons brexitavtale at Nord-Irland i praksis forblir i EUs tollunion, selv om de blir i den britiske tollunionen. Denne splittelsen fra «moderlandet» er noe nordirske lojalister ser mørkt på. Samtidig er dette en forskjellsbehandling av Nord-Irland og Skottland, som i 2016 begge stemte klart for å bli i EU.
Meningsmålinger viser at oppslutningen om EU i Nord-Irland øker, og så mange som to tredjedeler av velgerne i Nord-Irland mener en brexit øker sjansen for et brudd med London og samling med den irske republikken, som er EU-medlem.
Gambling av Boris Johnson
Selv om De konservative leder klart på meningsmålingene, rundt 35 prosent mot Labours 25 prosent, og at Labour-leder Jeremy Corbyn er upopulær, advarer både Bratberg og Steinnes mot å ta noe for gitt.
– De konservative leder klart nå, men det er svært uoversiktlig. Theresa May ledet med 20 prosentpoeng da hun utlyste nyvalg i 2017, og hun vant bare med to prosentpoeng, sier Stennes.
– Dette er en betydelig gambling og en risikabel strategi av Boris Johnson. Labour overrasket i 2017, og Johnson har en røff stil og er splittende som person. Men Storbritannia er dypt splittet, og han hadde kanskje ikke noen annen farbar vei, sier Bratberg.
Han spår nå en meget tøff valgkamp.
– Statsminister Boris Johnson har gått i bresjen for en veldig ufin debattform, og det er litt skummelt. Selv om det er krefter i Parlamentet som har tatt til orde for en mer sivilisert tone, er det ingen tvil om at det blir harde tak, sier Bratberg.
Et første trekk fra Johnson er at han nå har tatt tilbake til den konservative partigruppen ti av de 21 parlamentsmedlemmene som ble ekskludert da de sist måned gjorde opprør mot brexitprosessen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.