Som medlem av EU og det indre markeder nyter skotske lakseoppdrettere i dag godt av tollfri markedsadgang i hele EU. Norge, hovedkonkurrenten, betaler på sin side to prosent i toll på det meste av lakseeksporten til EU, og 13 prosent på røkt laks. Til sammen utgjorde dette rundt én milliard kroner i laksetoll til EU i 2017, ifølge tall fra Sjømatrådet.

Nå som britene er på vei ut av EU, står skottenes tollfrihet for fall. I Norges sjømatråd, som jobber for å fremme norsk fiskeeksport, ser man muligheter.

Hans Frode Kielland Asmyhr leder Sjømatrådet i Storbritannia og ser positivt på at skotsk og norsk laks kan få like konkurransevilkår i EU.
Hans Frode Kielland Asmyhr leder Sjømatrådet i Storbritannia og ser positivt på at skotsk og norsk laks kan få like konkurransevilkår i EU. (Foto: Jeff Gilbert)

– Vi ønsker ikke at britene skal ha forrang foran norske eksportører, og vi jobber for mest mulig like handelsbetingelser, sier Hans Frode Kielland Asmyhr, som leder Norges sjømatråds kontor i London.

Han sier skottene er de viktigste konkurrentene til norske lakseeksportører, både i Storbritannia og EU. Skottene produserer rundt 160.000 tonn laks i året, mens den norske eksporten til Storbritannia er på knapt 100.000 tonn årlig. Norge eksporterte 735.000 tonn laks til EU i 2017.

Men Asmyhr understreker at det fortsatt er for tidlig å juble rundt laksemerdene.

– Det er fortsatt mye som skal på plass, og vi må bare følge med, sier han.

Brexit gir også ulemper

Men fiskerinæringen peker også på ulemper med brexit og at Storbritannia synes å gå ut av EU. Dette betyr blant annet at Norge må forhandle med én part mer, være seg markedsadgang, fiskekvoter, veterinærmyndigheter eller annet. Mot at vi i dag kun forhandler med Brussel.

– Det blir mer kompliserende, særlig i fiskeriforhandlinger, sier Geir Ove Ystmark, leder i NHO-foreningen Sjømat Norge, som organiserer norske sjømatbedrifter.

Han viser til at Norge alt har tøffe fiskeriforhandlinger med Island, Færøyene, Russland og EU, og at vi nå også må forhandle med London.

– Norge må nå rigge opp forhandlingskapasiteten, sier Ystmark.

Han sier Norge i dag har forhandlet seg til bedre markedsadgang til EU enn mange andre tredjeland, men at det ikke er gitt at vi får like gode betingelser med Storbritannia som er et viktig marked for Norge.

Men Asmyhr i Sjømatrådet er fornøyd med at det tross alt kan gå mot en brexit-avtale. Han sier en «hard brexit» der britene går ut av EU uten en handelsavtale er det absolutt verste scenarioet, siden det kan bety gjeninnføring av fysiske grensekontroller.

– Dersom det blir innført en ny type tollkontroll, eller dersom det blir forstyrrelser på grensen, så er det ingenting som skal til før trailere med fersk laks stopper opp. Da har vi et stort problem, sa Asmyhr til DN tidligere denne uken.

Frykten rår i London

Men fortsatt er det langt fra sikkert om forslaget til brexit-avtale går gjennom det britiske parlamentet. Eller om statsminister Theresa Mays regjering overlever etter at flere regjeringsmedlemmer torsdag trakk seg i protest, deriblant sjefforhandler og brexit-minister Dominic Raab.

– Frykten rår. Det eneste som nå holder Theresa Mays regjering i live er frykten i hennes eget parti for en regjeringskrise, nyvalg og at Labour og Jeremy Corbyn kommer til makten, sier brexit-ekspert Steve Coulter ved London School of Economics and Political Science (LSE) til DN.

Coulter sier han er usikker på om denne frykten nå er nok til å holde regjeringen sammen. Eller om de hardbarkede brexit-tilhengerne nå vil felle May og ta sjansen på et nyvalg.

– Jeg vil ikke vedde, men alle muligheter er nå åpne, sier han.

Han mener selve avtalen med EU sannsynligvis var den beste Storbritannia og May kunne få, og at en avtale tross alt er bedre enn ingen avtale. Men at hennes kritikere og motstandere, både i eget parti og i opposisjonen uansett avtale ville slaktet statsministeren.

Han sier de neste dagene, ja timene, vil avgjøre May og regjeringens fremtid.

– May er tøff og har overlevd mye. Men nå ser det veldig vanskelig ut, sier Coulter.

Tror på en rask død

Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Handelsbanken Capital Markets, spår en rask død for avtalen.

– Jeg tror denne avtalen blir nedstemt i parlamentet. Da er det to muligheter: Enten en ny folkeavstemning, eller et nytt valgt, sier sjeføkonomen.

Due-Andresen sitter på toget fra York til London når DN når henne på telefon tirsdag. Hun er i England for å snakke med kunder om blant annet brexit, og følger situasjonen svært tett.

– Folk jeg møter her er ekstremt oppgitt, de er flaue. De synes det er flaut at ikke politikerne har klart å komme lenger, uavhengig av hvilken side de selv står på, sier sjeføkonomen.

Hun forklarer at de som sitter i regjeringen har plikt til å stemme med statsministeren.

– For å stemme imot må du si opp, og det er derfor flere trekker seg nå, sier Due-Andresen.

Dette er en av årsakene til at hun mener det skal ekstremt mye til for at May får avtalen gjennom i parlamentet, noe markedet også er i ferd med å ta innover seg.

Pundet styrket seg tidligere denne uken etter at det ble kjent at utkastet til skilsmisseavtalen var klart, men da brexit-minister Dominic Raab trakk seg torsdag formiddag raste den britiske valutaen utfor igjen.

London-børsen falt også tirsdag, men ikke mer enn de andre ledende europeiske børsene.

Kun to mulige utfall

Due-Andresen mener toget nå har gått for britene for å få en bedre avtale.

– Det er ikke tid til å lage en ny avtale nå. Enten må de ta denne avtalen, eller så blir det «no deal», sier sjeføkonomen og sikter til det som vil skje i slutten av mars. Da vil Storbritannia kunne forlate EU uten noen som helst avtale, noe som av mange betegnes som det verste scenarioet.

En annen mulighet er å gå for en avtale som allerede finnes, slik den Norge har.

– Hvis det blir nyvalg, og Labor vinner, så ønsker de et tettere samarbeid med EU. Da kan de gå til EU og si «hei, kan ikke vi få en Norge-løsning i stedet?», sier sjeføkonomen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Utenriksminister Søreide: – Viktig å sikre rettighetene til nordmenn som bor i Storbritannia
02:12
Publisert: