Det tvitret Donald Tusk etter at han onsdag hadde snakket med den britiske statsministeren Theresa May på telefon.

– EUs posisjon er klar og konsekvent. Utmeldingsavtalen er ikke åpen for reforhandling. I går fant vi ut hva Storbritannia ikke vil. Men vi vet fortsatt ikke hva Storbritannia vil, tvitret han.

Større risiko

Bakteppet er et vedtak som ble gjort i Underhuset tirsdag kveld. Der ble det fastslått at utmeldingsavtalens løsninger for Nord-Irland må erstattes med «alternative ordninger» før avtalen kan godkjennes.

Det er imidlertid ikke kun Tusk som er i tvil om hva britene egentlig ønsker. Da EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker talte i EU-parlamentet onsdag, ga han uttrykk for at avgjørelsen i Underhuset gir større risiko for en rotete brexit.

Han sa også at det fortsatt er uklart hva britene vil endre i avtalen, og han mener risikoen for at Storbritannia forlater EU uten en avtale har økt etter avstemningen.

– Trenger backstop

Også EUs brexitsjef Michel Barnier uttalte onsdag at det er opp til britiske politikere å definere hvilke «alternative ordninger» de foretrekker, dersom de avviser den såkalte «backstop»-løsningen for den irske grensen.

– For å være ærlig, så er det ingen på noen av sidene som vet hva de alternative løsningene skal være. Vi trenger reserveløsningen for irskegrensa slik den er, sa han da han talte i EU-parlamentet. Også han la til at risikoen for «no deal» øker.

Statsminister Theresa May har de siste dagene snakket med flere europeiske ledere for å sondere terrenget for nye forhandlinger, men EU har på sin side stått samlet i saken og sagt kategorisk nei til slike forhandlinger.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.