Regjeringen har vært samlet for å diskutere utkastet til skilsmisseavtale som EU og Storbritannia nå er blitt enige om. Pundet styrket seg mot flere valutaer da nyheten ble kjent.

Etter litt forvirring om hva som vil skje videre onsdag, er det bekreftet at utkastet til brexit-avtale er godkjent av regjeringen.

– Regjeringen har besluttet å gå videre med avtaleutkastet. Jeg mener løsningen vi har kommet frem til er den beste for Storbritannia, sa May til pressen etter at møtevirksomheten i Downing Street var ferdig.

Utkastet er på 585 sider, og kan leses her.

Blant de politiske hovedpunktene er fravær av avgifter for varer og visafritak for kortidsopphold, tvitrer The Guardians korrespondent:

I den syv sider lange politiske erklæringen redegjøres det for et behov for å komme med en supplerende avtale for å forsikre seg mot en «hard grense» mot Irland.

Hvordan grensen mellom Irland og Nord-Irland, der førstnevnte fortsatt skal være EU-medlem, har vært et av de største stridsspørsmålet.

Overgangsperioden, som i dag løper til 2020, kan også bli kraftig utvidet med en éngangsforlengelse. I utkastet er ikke denne forlengelsen spesifisert utover «[31 December 20XX]».

Det har fått flere til å påpeke at overgangsperioden i praksis kan vare resten av århundret.

Blir kostbart

I sin oppsummering skriver den britiske regjeringen blant annet at

  • Storbritannia skal betale mellom 35 og 39 milliarder pund for å forlate unionen. Det tilsvarer over 400 milliarder kroner.
  • Britene skal stå utenfor EUs landbruksreglement.
  • Det skal etableres en ny avtale for fiskerisektoren.
  • Visa-frie reiser for turister og midlertidig business-aktiviteter.
  • Et frihandelsområde for varer, uten avgifter og kvoter.
  • Et nytt ferdighetsbasert system skal erstatte det nåværende immigrasjonssystemet.

Refses av brexit-forkjempere

Statsministeren sa at avgjørelsen «ikke ble tatt lett på». Det var på forhånd spekulert i at det ville komme oppsigelser fra enkelte statsråder etter onsdagens møter.

ITVs politiske kommentator hevder å ha kilder på at kun én brexit-vennlig statsråd åpent støttet Theresa May ynder møtet, nemlig miljøminister Micahel Gove.

Andre britiske parlamentkorrespondenter hevder ti eller flere statsråder ga uttrykk for sin misnøye med avtalen. Telegraph og journalist Christopher Hope, som først meldte om onsdagens enighet, sier 11 av 29 møtende statsråder tok til motmæle.

Tidligere brexit-viseminister Steve Baker mener avtalen snart vil være «revet i biter».

Nigel Farage, som var en av frontfigurene i kampanjen for å få Storbritannia ut av EU, representerer det sterkt EU-kritiske partiet UKIP i EU-parlamentet. Han kaller avtalen for «den verste i historien».

–Alle genuine brexit-tilhengere blant statsrådene må nå enten trekke seg eller aldri mer bli festet lit til, sier Farage på Twitter.

Også Nicola Sturgeon, Skottlands førsteminister, er misfornøyd med tingens tilstand.

EUs sjefforhandler: –Avgjørende skritt

EU hadde planlagt et nytt ambassadørmøte på fredag hvis avtalen får grønt lys. Da vil de gjennomgå utkastet i detalj og vurdere om det er spiselig også for EUs gjenværende medlemsland.

Deretter er det planlagt et ekstraordinært ministermøte på mandag og toppmøte 25. november, for å forankre enigheten på høyeste politiske nivå.

–Denne enigheten er et avgjørende skritt i forhandlingene, sier EUs sjefforhandler Michel Barnier onsdag kveld. Han oppfordrer alle til å lese dokumentet nøye.

Fremgangen har allerede mottatt trampeklapp i Danmark og statsminister Lars Løkke Rasmusen:

Avtalen skal også godkjennes av det britiske parlamentet. May sier hun skal holde ytterligere redegjørelser for de folkevalgte torsdag.

–Jeg vet at dagene som kommer vil bli vanskelige, sa May.

Norges statsminister Erna Solberg (H) er fornøyd med at det er gjort fremskritt.

– Det er gledelig at EU og Storbritannia har lykkes i å bli enige om en utmeldingsavtale, sier Solberg til NTB.

Hun påpeker imidlertid at en del gjenstår.

– Blant annet må avtalen politisk behandles i EU og av det britiske Parlamentet før den kan tre i kraft 30. mars neste år. Dette er likevel et steg i retning av en ordnet brexit, noe som er viktig for Norge, sier Solberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Boris Johnson: –En katastrofe for dette landet
Mener Storbritannia er i ferd med å bli en koloni.
01:03
Publisert: