Pundet stupte da ryktene om at May ville utsette brexit-avstemningen begynte i britiske medier mandag formiddag. Den britiske valutaen falt til laveste nivå på 18 måneder, ifølge The Guardian. Noen timer senere kunngjorde statsminister Theresa May at hun utsetter skjebneavstemningen.

Grensespørsmålet mellom Irland og Nord-Irland er ikke uventet tuen som kan få hele brexitavtalen til å falle. Statsminister Theresa May har lovet å holde grensen åpen, men dette kan ifølge EU ikke skje uten at britene fortsetter i EUs indre marked.

Dramatisk for Norge

– Nå er det alt eller ingenting, sier Simen Klevstrand, advokat i Advokatfirmaet Haavind as, der han leder avdelingen for EU-/EØS-rett og konkurranserett.

Advokat Simen Klevstrand i advokatfirmaet Haavind as.
Advokat Simen Klevstrand i advokatfirmaet Haavind as. (Foto: Hoan Ngoc Nguyen, Haavind)

Britene, og hele Europa, holdt pusten foran den planlagte brexitavstemningen i parlamentet i London. Nå må de smøre seg med tålmodighet enda en stund.

Skal man tro stalltipsene ville statsminister Theresa Mays brexitavtale med EU falt tirsdag. Fortsatt er det lite som tyder på at hun kan overtale et flertall i parlamentet, og det kan fort bety en «no-deal», altså at Storbritannia 29. mars neste år går ut av EU uten en avtale.

Klevstrand mener det i realiteten står om Mays avtale eller ingen avtale. Selv om mellomløsningen med en «norsk løsning» – Norway Plus – av enkelte er blitt heist opp som et alternativ nå i innspurten.

– «No deal» vil være dramatisk for handelen mellom norske og britiske virksomheter. Norske virksomheter som har kunder eller leverandører i Storbritannia, vil over natten møte helt nye utfordringer, sier Klevstrand.

Når Storbritannia ikke lenger er del av det felles indre markedet i EU/EØS, er det reglene i Verdens handelsorganisasjon som gjelder. Disse er mye mindre omfattende og betyr mer byråkrati, toll og godkjennelser.

– Hvis EUs indre marked er Premier League, er WTO laveste divisjon, sier Klevstrand.

«No-deal» betyr i sum både økte kostnader og forsinkelser, også for norsk næringsliv. Fisketrailere med fisk som råtner i kø og mangel på britiske innsatsfaktorer til norsk industri kan bli resultatet.

«Uklart og uheldig»

Hans Frode Kielland Asmyhr, Norges sjømatråds fiskeriutsending i Storbritannia forteller at brexit skaper ekstremt usikre tider.

Hans Frode Kielland Asmyhr.
Hans Frode Kielland Asmyhr. (Foto: Jeff Gilbert)

– Det er veldig uklart hvilken vei dette går, og det er veldig uheldig for alle som driver med næringsliv og handel. Norge er helt avhengig av å ha god adgang til det britiske markedet, sier Asmyhr.

Britiske medier melder da også mandag at det går mot en utsettelse. Bekreftelsen kom da May gikk på talerstolen foran en amper forsamling i parlamentet.

– Jeg håper at partene tar til fornuft, slik at man ikke setter næringslivet og arbeidsplasser på spill, sier Asmyhr.

Han mener britene ikke er forberedt på en «no-deal».

– Da må samfunnet omstilles ganske betydelig, og der er de ikke nå. For eksempel vil det være behov for mange tusen flere tollfunksjonærer, sier Asmyhr.

Han mener norske bedrifter er avhengig av å gjennomgå logistikken for å forberede seg på brexit.

– Samme hva britene velger å gjøre, så er det avgjørende at logistikken holdes oppe og at varehandelen opprettholdes, sier Asmyhr.

Oppdrettsgiganten Marine Harvest sitter på begge sider av bordet, med produksjon både i Norge og Storbritannia.

«Marine Harvest lever av å eksportere fersk mat fra blant annet Norge og Storbritannia til hele verden. Som for alle andre eksportselskap, er det viktig med forutsigbare rammebetingelser og handelsbetingelser. Vi håper derfor i det lengste at Storbritannia forblir medlem av EU, som i dag, og at gjeldende handelsbetingelser fortsetter. Samtidig har vi omfattende virksomhet i Storbritannia, og kan derfor kompensere for norsk eksport dit med egne produkt fra Skottland. Marine Harvest vil derfor trolig ikke bli hardt rammet ved en eventuell brexit», skriver selskapet i en kommentar til DN.

Equinor på tørr grunn

Gass er den viktigste eksportvaren fra Norge til Storbritannia, men gasseksporten er ikke regulert av EU-avtaler.

– Gasseksporten reguleres av bilaterale avtaler mellom Storbritannia og Norge, og den fortsetter som normalt uansett hva som skjer med brexit, sier Erik Haaland, kommunikasjonsmedarbeider i Equinor.

Han sier Equinors forretninger med Storbritannia derfor i svært liten grad forrykkes av brexit, uansett hvilken form brexit måtte ta til slutt.

– Vi følger situasjonen tett og forbereder oss for alle mulige utfall. Men vi er vant til å navigere gjennom ulige tollregler og frihandelsavtaler, sier Haaland.

Avviser «Norway Plus»

NHO advarer sterkt mot å slippe Storbritannia inn i EØS-avtalen som Norge, Island og Liechtenstein har med EU.

I et innlegg i avisen Financial Times skriver NHO-sjef Ole Erik Almlid at britene gjerne må forhandle frem en blåkopi av EØS-avtalen med EU. Men han gjør det klart, på en høflig måte, at det ikke er i Norges interesse å slippe Storbritannia inn på denne avtalen og skape krøll for Norge ved å ikke oppfylle betingelsene eller be om stadige unntal.

Heidi Nordby Lunde, stortingsrepresentant for Høyre og leder av Europabevegelsen, er mindre diplomatisk.

– Jeg er overrasket over at dette er en del av voksendebatten etter alle disse årene. Dere forventer at vi bare skal gi dere en invitasjon fremfor å tenke over hvorvidt Norge ønsker det. Det er kanskje i deres interesse å benytte dere av vår avtale, men det er ikke i vår interesse, sa Lunde til avisen The Guardian fredag.

I et intervju med tv-kanalen Channel 4 er Lunde minst like tydelig.

– Jeg tror dere ville rote alt til for oss, slik dere har rotet alt til for dere selv.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hør det britiske reklamebyråets avskjedssang til EU
00:00
Publisert: