Økonomiforskere ved IWH-instituttet i Halle i Tyskland har undersøkt hva som vil skje dersom Storbritannias import fra resten av EU faller med 25 prosent etter brexit.

De har kun undersøkt handel av varer og tjenester, ikke andre mulige konsekvenser som for eksempel endringer i investeringer.

Forskerne konkluderte med at om lag 103.000 arbeidsplasser i Tyskland og 50.000 arbeidsplasser i Frankrike vil stå i fare for å forsvinne.

Det betyr ikke nødvendigvis at de ansatte må sparkes. Selskapene kan beholde personalet ved å kutte ned på arbeidstimer eller åpne nye markeder, foreslår økonomiforskerne.

I de 27 gjenværende EU-landene vil om lag 180.000 stillinger i selskaper som eksporterer varer til Storbritannia, påvirkes dersom skilsmissen gjennomføres uten en avtale. I tillegg vil flere selskaper og deres ansatte indirekte påvirkes fordi de selger til selskaper som igjen eksporterer til Storbritannia.

Om lag 433.000 arbeidstagere i denne gruppen står i fare for å miste jobben sin. Dette gjelder både arbeidstagere i EU og i andre land. Blant annet kan 60.000 arbeidstagere i Kina og 3000 i Japan miste jobbene sine.

Det er fortsatt uklart om Storbritannia og EU vil være enige om en avtale når britene skal forlate unionen 29. mars. Brexitminister Stephen Barclay møter mandag kveld EUs sjefforhandler Michel Barnier i Brussel til en ny runde med samtaler om skilsmisseavtalen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

EU-presidenten: -Et eget sted i helvete for dem som gikk inn for brexit
Reaksjonene lot ikke vente på seg.
01:59
Publisert: