Nesten alle er enige om at Theresa May ikke vil vinne frem når det britiske parlamentet tirsdag skal stemme over utmeldelsesavtalen hun har fremforhandlet med EU.

Statsministeren har hatt møter med parlamentsmedlemmer fra opposisjonen og fagforeningsledere i håp om å få støtte. Hun har også sagt seg villig til å godta enkelte endringer, selv om enkelte av dem neppe vil bli tatt godt imot av EU-toppene i Brussel.

Men uansett ser det ut til å være et stort flertall imot hennes forslag.

Hva skjer da?

Mange parlamentsmedlemmer har kommet med forslag om hvordan man kan endre regjeringens brexit-strategi. Noen av forslagene innebærer å skyve på datoen britene skal forlate EU, et scenario som investorene nå begynner å få tro mer på.

Her er noen av de mulige veiene videre dersom May taper tirsdagens brexit-avstemning.

1. Tollunion

May ønsker en hybrid av en toll-løsning med EU etter brexit, mens opposisjonspartiet Labour ønsker en fullkommen tollunion som sikrer handel uten tollsatser eller andre hindringer.

May har gjentatte ganger forkastet forslaget om en komplett tollunion, men med regjeringskolleger som trygler parlamentet om å komme til en eller annen enighet, kan dette være en mulig løsning.

Brexit-forkjemperne i det konservative partiet misliker denne ideen, fordi de mener den kobler britene for tett til EU. Men de har ikke så mange trusler igjen mot May, ettersom de ikke klarte å kaste henne som partileder.

2. Den norske løsningen – inntil videre

Kompromisset blant de konservative som ikke liker Mays avtale, men som likevel vil respektere brexit-avstemningen i 2016, er et medlemskap i Efta – som består av Norge, Island, Liechtenstein og Sveits.

Britene vil da fortsatt være en del av EUs indre marked gjennom EØS-avtalen, som binder Efta og EU sammen.

Dette forslaget, som går under navnet «Norge Pluss», kan være en midlertidig løsning.

De fremste forkjemperne for «Norge Pluss» er den tidligere konservative ministeren Nick Boles og Labour-parlamentarikeren Stephen Kinnock.

Det er ikke klart om hverken EU eller Efta vil være åpen for å ta britene inn i Efta.

Boles og Kinnock mener deres forslag er en mulig livbåt for britene, som kan fremmes etter at Mays brexit-forslag er nedstemt og andre muligheter ikke har fått støtte.

Men EFTA-medlemskap vil ikke hindre fri flyt av mennesker mellom Storbritannia og EU – noe som var en viktig grunn til at mange stemte for brexit.

3. Mistillit

Labour-leder Jeremy Corbyn har sagt at han vil fremme mistillitsforslag mot statsminister Theresa Mays regjering dersom hun taper avstemningen på tirsdag. Presset mot at han faktisk gjør som lovet, vil øke til uken.

Corbyn har lenge holdt tilbake et mistillitsforslag, noe som har frustrert mange Labour-politikere. Argumentet hans har vært at det er best å slå til når sjansen for seier er størst.

Hans beste mulighet er sannsynligvis dersom brexit-forkjemperne i det konservative partiet tror at May kommer til å gå bak ryggen deres.

Det trengs kun at færre enn ti konservative parlamentsmedlemmer snur for at det blir flertall for å kaste regjeringen.

Britiske valgregler vil da gi de konservative to uker på å forsøke å danne en ny regjering. Først etter det, vil det bli utlyst nyvalg. Sinte konservative politikere kan altså bruke mistillit som en advarsel mot May, men det er et høyt spill.

Dersom mistillitsforslaget faller, vil Labour-leder Corbyn være under press for å støtte en ny folkeavstemning om brexit. Det er overveldende støtte for en ny avstemning blant partimedlemmene, og han har sagt at han ikke vil utelukke det som en mulighet dersom han ikke lyktes med å presse gjennom et nyvalg til parlamentet.

4. En ny folkeavstemning

For dem som mener at brexit er en fryktelig idé som bør forkastes, er en ny folkeavstemning den demokratiske måten å angripe dette.

Det er diskusjoner i nasjonalforsamlingen om å få inn et tillegg i Mays brexit-avtale som gjør godkjennelse av avtalen betinget av at det avholdes en ny folkeavstemning.

Problemet er at dette for øyeblikket ikke er det offisielle standpunktet til opposisjonspartiet Labour. Og så lenge det er tilfellet, vil det ikke være flertall i parlamentet for en ny avstemning.

Det kan imidlertid endre seg. Dersom Labour snur, vil partiet finne allierte blant opprørere i det konservative partiet, blant skotske nasjonalister og blant liberaldemokratene.

Rundt ti konservative parlamentsmedlemmer har offentlig tatt til orde for en ny folkeavstemning.

5. Ingen avtale

Det har vært forsøk på å finne mer fristende navn på en situasjon der britene må forlate EU uten å ha en utmeldingsavtale på plass. «No-deal» er blitt pakket inn som både en «World Trade Deal» og «Clean Global Brexit».

De som er for å forlate EU uten en overordnet avtale ønsker bare et minimalt samarbeid mellom skilsmissepartnerne, slik at man i hvert fall holder flyene i luften.

Deretter håper de å fremforhandle bedre frihandelsavtaler for britene fra utsiden av EU – tilsvarende det Canada har.

Problemet med denne planen er at EU sier de ikke vil vurdere en nedstrippet skilsmisseavtale, og at det ikke vil bli noen overgangsperiode dersom avtalen som er fremforhandlet mellom Mays regjering og EU ikke blir godkjent.

Dersom parlamentet tirsdag stemmer ned Mays avtale og ikke finner en annen løsning i løpet av de neste to og en halv månedene, så går Storbritannia mot å forlate EU uten en avtale på plass.

Motstanden mot å havne i en slik juridisk limbo har imidlertid økt det siste året. 20 konservative politikere har forpliktet seg til å stemme mot at man ender opp uten en avtale, og regjeringsmedlemmer har i økende grad tatt til orde mot et slikt utfall.

Bloomberg/Dagens Næringsliv(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Denne omstridte typen kan ha sørget for at brexit avlyses. I tillegg får han kjeft for et klistremerke på bilen han kjører
02:53
Publisert: