– Dette er en katastrofe av en avtale, men Theresa May er så arrogant at hun ikke kommer til å snu. Avtalen er forferdelig, men var uunngåelig gitt de strekene Theresa May har trukket i sanden, sier Michael Russell til DN.

Russell er brexitminister i den skotske regjeringen i Edinburgh, som ledes av hans partifelle Nicola Sturgeon fra Scottish Nationalist Party (SNP).

62 prosent av skottene stemte for å forbli i EU under brexitavstemningen sommeren 2016. For Skottland har Brussel ofte fungert som en støttespiller mot sentralstyringen fra den britiske regjeringen i London.

Men til tross for skottenes egen mening, vil landet med rundt 100.000 færre innbyggere enn Norge følge med når resten av Storbritannia etter planen forlater EU 29. mars neste år.

Bekymret for laks

Sist uke presenterte britenes statsminister May utkastet til en utmeldingsavtale mellom EU og Storbritannia. Denne må godkjennes både i EU og i det britiske parlamentet.

Strekene i sanden som Russell sikter til, er at May tidlig i prosessen blant annet gjorde det klart at det ikke ville være aktuelt for Storbritannia å forbli i EUs indre marked eller tollunion.

Som DN har skrevet kan brexit ende med at skottene må betale toll på eksport av laks til EU. Det er relativt sett godt nytt for norske lakseeksportører, som allerede betaler slik toll.

– Brexit vil skape store problemer for skotske lakseselskaper som trolig vil møte økt konkurranse fra Norge. Den britiske regjeringen kunne ikke brydd seg mindre om jobber på landsbygden i Skottland og har ikke gjort noe for å beskytte sjømatnæringen, sier Russell.

– Brexit vil skape store problemer for skotske lakseselskaper som trolig vil møte økt konkurranse fra Norge, sier Michael Russell. Til høyre servitør og bartender på The Colintraive Hotel.
– Brexit vil skape store problemer for skotske lakseselskaper som trolig vil møte økt konkurranse fra Norge, sier Michael Russell. Til høyre servitør og bartender på The Colintraive Hotel. (Foto: Aleksander Nordahl)

– Hva er de sentrale temaene i den skotske brexitdebatten nå?

– Det er den utrolig dårlige avtalen Theresa May har fått med seg hjem og den betydelige skaden den vil påføre alle deler av skotsk økonomi, spesielt fordi det vil bli slutt på fri flyt av arbeidskraft, sier Russell.

Han peker på at det allerede er betydelig mangel på arbeidskraft i viktige skotske næringer.

– Og dette blir bare verre. Skottland er en betydelig eksportør av tjenester, og denne brexitavtalen vil sette en stopper for mye av dette.

Skjebneuke for May

Det er ikke bare i Skottland May møter motstand. Selv om hun fikk sin egen regjering til å godkjenne avtaleutkastet til en utmeldingsavtale med EU, gikk to av hennes ministre av.

Avtalen må godkjennes av det britiske parlamentet, noe det foreløpig er høyst uklart om May vil lykkes med.

Den britiske statsministeren Theresa May er under press om dagen.
Den britiske statsministeren Theresa May er under press om dagen. (Foto: Dominic Lipinski/AP/NTB Scanpix)

Denne uken er beskrevet som en ny skjebneuke for May. Mandag var det fortsatt knyttet spenning til om opprørerne klarer å samle støtte fra de nødvendige 48 konservative parlamentsmedlemmene som trengs for å få gjennomført et mistillitsvotum mot May.

Motstanden kommer både fra dem som vil forbli i EU, og dem som ønsker et raskere og klarere brudd med EU – en såkalt «hard brexit».

Mål: Stemme ned avtaleutkastet

Russell i Skottland har ikke gitt opp kampen mot brexit.

– Det første som trengs er at dette avtaleutkastet blir stemt ned i Underhuset, sammen med ethvert forslag om at man skal forlate EU uten noen som helst avtale. Når dette er gjort, kan vi jobbe sammen med andre for å finne en ny vei fremover, sier Russell.

Han skisserer flere mulige utganger:

  • Det skrives ut nyvalg til det britiske parlamentet.
  • Det gjennomføres en ny folkeavstemning om brexit.
  • Man får på plass en ordning som lar britene forbli i EUs tollunion og det indre marked.

– Sistnevnte vil kunne være en ordning tilsvarende den Norge har, sier Russell.

DN har vært i kontakt med kommunikasjonsstaben ved statsminister Theresa Mays kontor i Downing Street 10, som ikke ønsker å kommentere uttalelsene fra Russell.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

«Drømmebadet» ble et eneste stort mareritt. Ble funnet 2000 byggefeil
Entreprenøren er en av landets største, og står bak Munch-museet og verdens største trehus.
02:19
Publisert: