Næringslivet blir stadig mer redd for en hard brexit der britene går ut av EU, uten å ha en ny handelsavtale på plass. Frykten på lang sikt er mer toll og byråkrati, på kort sikt kaos og køer på grensen med fisketrailere med råtten last.

NHO luftet denne uroen senest i DN lørdag.

– En «no-deal» kan raskt få alvorlige konsekvenser, sier Torbjørn Røe Isaksen (H).

Den gode viljen

I et forsøk på å berolige næringslivet forsikrer Isaksen at både norske og britiske myndigheter er forberedt på det verste. Altså «no deal».

– Usikkerheten er det vanskeligste. Men jeg kan forsikre om at vi har meget god og tett kontakt med britiske myndigheter, og særlig britisk embetsverk. Holdningen er at vi skal være fleksible, og at vi skal få det til med overgangsløsninger, sier Isaksen.

I de første dagene og ukene, hvis britene er uten EU-avtale, er det regelverket til Verdens handelsorganisasjon (WTO) som gjelder. Det betyr både høyere tollsatser og utfordringer med hensyn til byråkrati.

Isaksen sier det både fra norsk og britisk side er en interesse om sømløs handel med lav eller ingen toll. Men at det kan ta litt tid å få på plass nye handelsavtaler, og at man derfor er avhengig av overgangsordninger og fleksibilitet.

Det er ikke bare norske fisketrailere som kan få utfordringer. Isaksen trekker frem som eksempel at britiske selskaper i Norge med en «no-deal» skal ha minst halvparten av styremedlemmene bosatt i Norge, ifølge norsk lov.

Her varsler Isaksen at det vil bli gitt unntak, men at det må gjøres en jobb med å skaffe en oversikt.

Mest bare negativt

Skottlands brexitminister Michael Russell mener utmeldingsavtalen med EU vil skade alle deler av skotsk økonomi. Han tror landets laksenæring vil få økt konkurranse fra Norge.

Isaksen ser ikke bort ifra at enkelte aspekter ved en «no-deal» kan gi noen muligheter for norsk næringsliv i Storbritannia, som for laks. Men han er klar på et utfordringene blir mye større enn mulighetene.

– Brexit er en ulempe for Norge, og en «no-deal» er enda verre, sier Isaksen.

Han drister seg ikke til å spå hvordan det går med statsminister Theresa May og de konservative regjeringskollegaene i London.

– Mitt stalltips er at det blir veldig jevnt og spennende, sier Isaksen.

May til Brussel

Theresa May er presset på hjemmebane, men tirsdag ettermiddag virket det som om det foreløpig ikke er nok støtte i det konservative partiet til å sette i gang en mistillitsprosess mot henne.

Etter planen drar May onsdag til Brussel for å møte Europakommisjonens president Jean-Claude Juncker. May har allerede fremforhandlet et utkast til en skilsmisseavtale med EU, men vil nå diskutere en avtale for det fremtidige forholdet mellom Storbritannia og EU.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

«Drømmebadet» ble et eneste stort mareritt. Ble funnet 2000 byggefeil
Entreprenøren er en av landets største, og står bak Munch-museet og verdens største trehus.
02:19
Publisert: