Ifølge Storbritannias nasjonale statistikkontor (ONS) falt veksten i fjerde kvartal i fjor til 0,2 prosent, mot 0,6 prosent kvartalet før.

ONS kobler ikke den beskjedne veksten direkte til Storbritannias beslutning om å forlate EU, selv om det foreligger beviser for at usikkerheten knyttet til brexit har fått følger for den økonomiske aktiviteten, først og fremst investeringslysten.

Bedre enn forventet

– Brexit-usikkerheten er helt åpenbart ikke noe som hjelper på den økonomiske fronten, men det er trolig bare en sekundær faktor til denne oppbremsingen. Hovedårsaken er global nedgang, sier markedsanalytiker David Cheetham i meglerhuset XTB.

– Eurosonen har særlig hatt svake tall den siste tiden, og all oppmerksomhet er nå i stor grad rettet mot håpet om et skikkelig gjennombrudd i handelsstriden mellom USA og Kina, sier han.

Britisk økonomi har generelt gått bedre enn forventet siden det ble flertall for utmelding av EU i folkeavstemningen i juni 2006.

Sentralbanken advarer

Den britiske sentralbanken har tidligere advart mot følgene av å tre ut av EU uten en fremforhandlet skilsmisseavtale og frykter at dette i løpet av måneder vil kunne få britisk økonomi til å krympe med opptil åtte prosent, mens boligprisene kan komme til å falle med over 30 prosent.

I forrige uke reduserte sentralbanken prognosen for inneværende år fra 1,7 til 1,2 prosent, med henvisning til oppbremsingen i verdensøkonomien og «brexit-tåken».

Etter 46 års medlemskap forlater Storbritannia EU 29. mars, men Parlamentet har så langt avvist skilsmisseavtalen statsminister Theresa May har forhandlet frem med Brussel.

Mandag kveld møter brexitminister Stephen Barclay EUs sjefforhandler Michel Barnier til en ny runde med samtaler i Brussel. May skal tirsdag orientere Parlamentet om fremdriften i forhandlingene med EU.

Uro for stillinger

Økonomiforskere ved IWH-instituttet i Halle i Tyskland har konkludert med at en hard brexit kan få konsekvenser for flere hundre tusen stillinger verden over.

De har undersøkt hva som vil skje, dersom Storbritannias import fra resten av EU faller med 25 prosent etter brexit. Forskerne konkluderte blant annet med at om lag 103.000 arbeidsplasser i Tyskland og 50.000 arbeidsplasser i Frankrike vil stå i fare for å forsvinne.

I de 27 gjenværende EU-landene vil om lag 180.000 stillinger i selskaper som eksporterer varer til Storbritannia, påvirkes dersom skilsmissen gjennomføres uten en fremforhandlet avtale. I tillegg vil flere selskaper og deres ansatte indirekte påvirkes fordi de selger til selskaper som igjen eksporterer til Storbritannia.

Om lag 433.000 arbeidstagere i denne gruppen står i fare for å miste jobben. Dette gjelder både arbeidstagere i EU og i andre land.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Karer, har dere kontroll? Petter Stordalen skal åpne Norges største hotell om kort tid. Rekker bygningsarbeiderne å bli ferdig til åpningsfesten?
02:06
Publisert: