Gull har alltid vært regnet som en «trygg havn» i urolige tider, en håndfast verdi som ikke forsvinner med et tastetrykk. Typisk går prisen på gull opp når børsene faller og når det er krig, politisk uro, naturkatastrofer og ustabilitet.

Britiske investorer var særlig skvetne i tredje kvartal i år. Boris Johnson hadde da nettopp vippet Theresa May av pinnen, og det politiske kaoset frem mot den daværende brexit-fristen den 31. oktober var i alle kanaler.

Nye tall fra Australian Bureau of Statistics, gjengitt i avisen The Sydney Morning Herald, viser at britene aldri har kjøpt så mye gull fra Australia som denne høsten. I tredje kvartal kjøpte britiske investorer gull for 5,3 milliarder australske dollar, over 33 milliarder kroner, en økning på 1400 prosent fra samme kvartal i fjor. September satte ny månedsrekord med nesten 14 milliarder kroner.

Gullkjøpene fra briter har vært stort gjennom hele 2019, men tok skikkelig av da Boris Johnson endelig kom til makten i slutten av juli og slo fast at Storbritannia skulle ut av EU for enhver pris, selv om det kan bety en «hard brexit» uten en handelsavtale med Brussel.

Storbritannia har nå gått forbi Kina og er nå den største kjøperen av gull fra Australia. Alt gullet er kjøpt privat, den australske sentralbanken har ikke solgt unna noe fra sin gullbeholdning, som for øvrig fysisk ligger hos Bank of England.

I Australia er man såre fornøyd, og alt etter tredje kvartal var det solgt mer gull enn i hele 2018. I den viktige gruveindustrien i Australia følger men derfor ekstra godt med på valget i Storbritannia nå den 12. desember, og den fortsatte brexit-prosessen.

– For Australia er dette bare positivt. Vi har bekymringer om Hongkong, handelskrigen mellom Kina og USA og det britiske valget og brexit, så dette gir et løft for Australia. sier Craig James, økonom hos australske CommSec til avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.