Statsminister Theresa May og den konservative regjeringen kjemper for sitt politiske liv foran avstemningen i parlamentet om brexitavtalen tirsdag neste uke.

Mye tyder på at Mays avtaleforslag vil falle, i likhet med regjeringen, og desperasjonen begynner nå å bre seg.

Sult som våpen

Priti Patel, kjent som et frittalende parlamentsmedlem for Mays Konservative parti, er nå klar til å bruke alle midler, inkludert mat for å sulte Irland til å legge press på Brussel for å få en bedre brexitavtale.

Kontroll over grensene er et nøkkelpunkt for brexittilhengerne, og grensen mellom EU-landet Irland og britiske Nord-Irland er kanskje den aller vanskeligste saken i hele brexit.

Patel støtter seg på en rapport som viser at en brexit uten avtale med EU – en såkalt «no-deal» – vil koste både Storbritannia og Irland dyrt. Men at det vil koste Irland, som er helt avhengig av handel med Storbritannia, mer enn britene.

– Rapporten synes å vise at myndighetene er fullstendig klar over at Irland får store problemer med et no-deal scenario. Hvorfor er ikke dette poenget blitt brukt for å presse på i forhandlingene, sier Patel til The Times.

Hun mener utsiktene til matmangel og generell varemangel i Irland må brukes mer kynisk av statsminister May.

– Det er fortsatt tid til å gå tilbake til Brussel for å få en bedre avtale, sier Patel, som inntil i fjor var britenes utviklingsminister.

Utspillet har ført til sterke reaksjoner, ikke bare i Irland.

– Brexittilhengerne viser her hele sin moralske kollaps, sier Nicola Sturgeon, Skottlands førsteminister, til den irske avisen The Journal.

Storbritannia går etter planen ut av EU 29. mars 2019.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Tre statministere har hittil blitt tvunget til å gå, blir Theresa May den fjerde?
Tirsdag går det mot klimaks i striden om Brexit.
01:25
Publisert: