En britisk statsminister i stadig mer akutt tidsnød besøker Irland, der hun fredag kveld skal ha middag med sin irske kollega Leo Varadkar i Dublin.

Irene forbereder seg samtidig på det verste, nemlig at britene om knapt femti dager gjør en hard brexit og forlater EU uten en avtale – en såkalt «noe deal». Etain Tannam, professor ved Trinity College Dublin, sier at det i all hast er utlyst 500 nye stillinger som tollbetjenter som ekspressutdannes for å være klare i slutten av mars.

Theresa Mays alenegang fortsetter. Her under besøket i Brussel torsdag.
Theresa Mays alenegang fortsetter. Her under besøket i Brussel torsdag. (Foto: Francisco Seco/AP/NTB Scanpix)

Theresa May håper fortsatt å få EU på glid og reforhandle brexitavtalen. Under hennes besøk hos EU-lederne i Brussel torsdag fikk hun en kald skulder og beskjed om at jusen i avtalen ligger fast. May klamrer seg nå til et lite fikenblad i form av løfter fra Europakommisjonens president Jean-Claude Juncker om at EU kan være villig til å justere litt på ordlyden i den ikke-bindende juridiske avtalen om irskegrensen.

Nettopp grensen mellom EU-landet Irland og britiske Nord-Irland er tuen som truer med å velte hele brexitavtalen, og sende Storbritannia ut av EU med en «no deal» den 29. mars. Striden om irskegrensen – den såkalte «backstop» – er hinderet May må komme over for å få brexitavtalen gjennom i det britiske parlamentet.

Irland står knallhardt på at grensen må holdes åpen, og aller helst at britene blir i tollunionen. Dublin og Brussel har i denne saken vist et bunnsolid samhold.

– Brussel har stilt seg bak Dublin, med et bemerkelsesverdig samhold. Spesielt når man ser hvordan britene har presset på for å så splid, sier Etain Tannam.

Hun sier hele brexitprosessen har tæret kraftig på forholdet mellom de to nabolandene på alle områder. Det er særlig bekymring for økt uro og terror, etter at Langfredagsavtalen mellom Irland, Storbritannia og IRA de siste to tiårene har gitt fred.

– Et godt forhold mellom Storbritannia og Irland, og en åpen grense er helt avgjørende for at dette skal fungere. Brexit har allerede ført til en polarisert politisk situasjon i Nord-Irland, og en hard grense med grensestasjoner vil fort bli målskiver for vold og terror. Da kan situasjonen raskt eskalere ut av kontroll, sier Tannam.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

EU-presidenten: -Et eget sted i helvete for dem som gikk inn for brexit
Reaksjonene lot ikke vente på seg.
01:59
Publisert: