Jeremy Corbyn fylte 70 år i helgen. Tiden er knapp hvis han skal bli britisk statsminister.
– Dette er siste sjanse for Corbyn, som begynner å bli en gammel mann, sier Jan Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder og ekspert på britisk politikk.
Går for nyvalg
Krisen og uroen i britisk politikk fortsetter etter EU-valget i helgen, etter katastrofevalg for de tradisjonelt statsbærende partiene i Storbritannia.
Maktkampen om hvem som skal overta som partileder og statsminister etter Theresa May i Det konservative partiet er i full gang. Brexit-hardlinerne med Boris Johnson i spissen er i skyvet, noe som fort kan bety at britene i oktober forlater EU uten en avtale – en såkalt «hard brexit» eller «no deal».
Labour er også splittet og ambivalent om brexit, men partiet er nokså samlet om at en «no deal» ikke er et alternativ. Labour ønsker en ordnet utmelding fra EU, med en avtale, og Corbyn er nå endelig krystallklar i et krav om at en slik avtale må legges ut til velgerne i en folkeavstemning.
– Labour og Corbyn ser nå sitt snitt. Men hovedmålet for Labour er et nyvalg, som Corbyn håper å vinne. Hovedønsket er regjeringsmakt, sier Mustad.
En slags omkamp
Kravet om folkeavstemning om en brexitavtale lå også inne i de mislykkede forhandlingene som til slutt endte med at Theresa May sist uke kastet inn håndkleet og kunngjorde sin avgang.
Mustad sier at det er mange usikre og uklare brexit-strategier innad i Labour, men at Corbyns strategi nå er nyvalg og en reforhandling av brexitavtalen med EU, hvis han vinner regjeringsmakten. Det betyr i så fall at fristen i oktober etter alt å dømme må skyves på nok en gang.
En eventuell brexitavtale fremforhandlet av Labour skal ifølge Corbyn også legges ut til velgerne i en folkeavstemning.
– Et flertall av Labour-velgerne er imot brexit, men i Labour-ledelsen er det en aksept for at brexit er blitt stemt over, sier Mustad.
Men selv om Labour per nå ikke krever en omkamp om brexit, sier Mustad at alt kan skje hvis velgerne én eller to ganger sier nei til en fremforhandlet brexitavtale. Det betyr også muligheten for en ny folkeavstemning om brexit.
Spinndoktor ekskludert
At brexit får opp temperaturen i Labour viste seg med all tydelighet tirsdag, da partiet kastet ut Alastair Campbell, en meget profilert kommunikasjonsdirektør og talsmann for tidligere statsminister Tony Blair.
Campbell ble suspendert på rekordtid etter at han avslørte at han i EU-valget søndag stemte på Liberaldemokratene. Campbell sier han gjorde dette i et forsøk på å overtale Labour til å gjøre det rette, nemlig å med full styrke gå inn for en omkamp og ny folkeavstemning om brexit.
I en serie twittermeldinger sier Campbell at han har anket eksklusjonen fra partiet, og at han «alltid vil være Labour».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.