Den distinkte lukten av fritert fisk siver utover Endell Street i området Covent Garden i London.
– Vi har solgt norsk fisk her i 150 år, sier John Maciaszczyk (40), leder for den lille fiskerestauranten Rock and Sole Place.
Stedet selger bare fersk fisk, i kontrast til mange av de talløse fish and chips-sjappene i London. Det merkes på lukten, og på smaken, hvis vi skal tro de fornøyde gjestene.
Fresende frityr på det åpne kjøkkenet blander seg med klirring av bestikk og prat. De rundt 30 sitteplassene er fylt opp av lokale briter og turister.
– Vi har hatt fullt trykk i hele sommer, sier Maciaszczyk.
Likevel er ikke alt som før for dem som selger én av britenes favorittretter:
– Fersk fisk er blitt veldig dyrt.
Brexit gir økte fiskepriser
Brexit er den viktigste årsaken til at pundet har svekket seg og fisken er blitt dyrere i Storbritannia de siste årene. Britene har svært liten egen fangst av torsk og hyse, og derfor er de avhengige av å importere fisk.
Fiskeriutsending Hans Frode Kielland Asmyhr i Norges sjømatråd i London illustrerer hvor viktig Norges andel er:
– 380 millioner måltider fish and chips serveres i Storbritannia hvert år. Vi regner med at over 100 millioner av disse baseres på norsk råvarer, sier han.
Storbritannia holdt folkeavstemning om brexit i juni for to år siden. Da det ble klart at britene hadde stemt ja, svekket det britiske pundet seg med rundt ti prosent mot en rekke valutaer. Mot dollaren falt pundet til det svakeste nivået på over 30 år.
Det sendte prisene på importert fisk opp. I tillegg har råvareprisene økt og britene generelt sett fått litt dårligere råd. I løpet av de siste to årene har lønningene vokst saktere enn prisene, noe som har ført til lavere fortjeneste i butikkene. Det slår negativt ut for norsk sjømatindustri, som opplever lavere etterspørsel.
I 2017 ble det eksportert norsk laks, torsk og hyse til Storbritannia for totalt 5,2 milliarder kroner. Dette var en nedgang på syv prosent fra året før, ifølge tall fra Sjømatrådet. Dette henger også sammen med en generell prisoppgang på torsk og laks.
– Storbritannia er det viktigste eksportmarkedet for norsk hvitfisk, og det er også et av de viktigste markedene for eksport av laks, sier Asmyhr.
Frykter ikke høyere toll
Asmyhr forklarer at Sjømatrådet ikke tror at bransjen vil oppleve økte tollsatser.
– Vi har ikke fått noen signaler på at britene ønsker å forverre forholdet til nabolandene sine, så det tror vi ikke, sier han.
Asmyhr forklarer at britene importerer over 85 prosent av den sjømaten de spiser, og at det meste av det som fanges i britisk farvann, selges til andre land som Frankrike eller Spania.
– På grunn av dette vil økte tollsatser skade de britiske forbrukerne betydelig, sier Asmyhr.
Det Sjømatrådet frykter mest er de utilsiktede konsekvensene av brexit. I dag fraktes mye av den ferske fisken, hovedsakelig laks, til Storbritannia i trailere og videre gjennom Europa.
– Dersom det blir innført nye regler, kan det skape køer i systemet. Det kan oppstå forstyrrelser i de etablerte logistikklinjene og utilsiktet byråkrati. Dette er noe både vi og britisk industri er helt enige om, sier Asmyhr.
Innrømmer at det er dyrt
Ikke overraskende er det én type fisk som britene fremdeles er villig til å betale for.
– Frossen filet av hvitfisk er veldig populært i Storbritannia. Det er fordi de bruker det til fish and chips. Det er et godt driv i dette markedet, og det har vært en god økning så langt i år, sier Asmyhr.
– Hvorfor er dette segmentet annerledes?
– Når du kjøper fish and chips, er det fordi du skal kose deg med et deilig måltid, gjerne en fredag kveld sammen med familie eller venner. Det er nok mer i dagligvarehyllene at forbrukerne er opptatt av pris.
Også hos Rock and Sole Place i London har de skrudd opp prisene.
– Lenge forsøkte vi å holde prisene nede, men vi er blitt tvunget til å sette dem opp, sier Maciaszczyk, mens han flytter seg for å gi plass til en servitrise som løper forbi med tre store fat med fritert fisk.
Én porsjon fish and chips med enten torsk eller hyse koster 14,50 pund, noe som tilsvarer drøye 150 kroner.
Maciaszczyk innrømmer gjerne at han synes det er dyrt.
– Men se, kundene kommer likevel. (Vilkår)