Krangelen gikk høyt i Underhuset onsdag, under den siste spørretimen i år. Brexit var som vanlig stridstemaet som satte sinnene i kok.

Konservative parlamentsmedlemmer var i harnisk og hevdet at Labour-leder Jeremy Corbyn hadde kalt statsminister Theresa May en «dum kvinne», eller «stupid woman».

– Han kalte henne ikke «stupid woman», han sa «stupid people», insisterte en talsmann for Corbyn etter den opphetede debatten.

Labour hentet inn et «sannhetsvitne» i form av en leppeleser, men rasende konservative parlamentsmedlemmer ville uansett ikke høre på det øret og krevde høylytt en uforbeholden unnskyldning fra Labour-lederen.

Underhusets speaker fikk ikke med seg den påståtte tildragelsen.

Føler seg holdt for narr

Debattkulturen i det britiske parlamentet er kjent for å være skarp og tøff. Men Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad sier tonen nå går over alle støvleskafter.

– Det er opphetet, og langt over den terskelen vi er vant til. Det har hopet seg opp med frustrasjon, irritasjon og en følelse av at Underhuset holdes for narr. Denne drittkastingen fører ikke noe godt med seg, men den viser splittelsen i britisk politikk for tiden, sier Mustad.

Han sier brexit hele tiden har ligget der som en kilde til konflikt, men at irritasjonen og frustrasjonen særlig tok av etter at May for halvannen uke siden avlyste den planlagte brexit-avstemningen i parlamentet.

– Labour føler seg holdt for narr og mener May viser forakt for opposisjonen og de folkevalgte. De mener statsministeren driver med et spill de ikke vil akseptere, sier Mustad.

Tror på julenissen

Onsdagens debatt ga ingen svar på om Mays brexit-plan vil gå gjennom i parlamentet. Både London og Brussel lager nå konkrete planer for en «hard brexit», altså at britene går ut av EU i slutten av mars uten en handelsavtale.

Britiske selskaper og næringslivsorganisasjoner roper samtidig alarm høyere enn noen gang, og varsler om økonomisk katastrofe hvis det ikke blir noen avtale.

Mustad sier Mays hovedproblem er de innbitte brexit-tilhengerne i hennes eget parti, som vil ut av EU nærmest for enhver pris. Han sier at en rådende tanke blant mange av disse er at britene bør gå ut av EU uten en avtale, i tro om at EU etter kort tid vil komme løpende til London og tilby en handelsavtale som er bedre enn den brexit-avtalen som nå er fremforhandlet.

Mustad mener det er svært liten grunn til å tro at så vil skje, spesielt fordi alle studier viser at Storbritannia har mye mer å tape på en «hard brexit» enn EU.

– Britene har overvurdert sin egen viktighet både i EU og resten av verden i mange tiår. Mange har ikke fått med seg at Storbritannia ikke lenger er den dominerende makten i verden, sier Mustad.

Parlamentarikerne tar nå juleferie, og møtes igjen 7. januar for å fortsette knivingen om brexit. En avstemning er ventet i midten av januar.

– Det er umulig å spå om hvordan det går. Det er aldri kjedelig i britisk politikk, men makan til dette har vi aldri sett i moderne tid, sier Mustad. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs Kjetil B. Alstadheim: Derfor vil Erna at du skal snakke om sex i juleselskapet
03:13
Publisert: