Statsminister Theresa May fikk sent torsdag beskjed av parlamentet om å be EU om en tre måneders utsettelse på brexit.

Det vil ikke Nigel Farage ha noe av. Omstridte Farage vil ha et hardt brudd med Brussel den 29. mars, som var den opprinnelige utmeldingsdatoen.

Farage er tidligere leder av det innvandrings- og EU-fiendtlige partiet UK Independence Party (Ukip), men han har nå meldt overgang til nystartede Brexit Party. Farage er én av åtte representanter for partiet i Europaparlamentet, alle representanter som nå har brutt med Ukip.

Veto mot «brexit-bløff»

Det holder at ett av de 27 gjenværende EU-landene legger ned veto mot utsettelse. Da ryker Storbritannia ut av EU uten en avtale den 29. mars. Med mindre May klarer å få med seg et flertall i parlamentet for en brexitavtale på tirsdag, på tredje forsøk.

– Jeg skal gjøre mitt beste for å få til et veto, sier Farage til BBC.

Han refser den britiske regjeringen for det han kaller «brexit-bløffen», og påstår at den politiske eliten hele tiden har hatt til hensikt å torpedere brexit og holde Storbritannia i EU.

Farage holder kortene tett til brystet når det gjelder hvem han snakker med. Men det er kjent at han har gode kontakter i populistregjeringene i land som Italia, Polen og Ungarn.

– Selv om regjeringene i mange av disse landene har et ambivalent forhold til EU, tror jeg ikke de tør å gå imot en utsettelse. Jeg tror britene får en utsettelse, forutsatt at de kommer med en klar plan til Brussel, sier Jan Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder og ekspert på britisk politikk.

Farage varsler at hvis han ikke lykkes med et veto vil han stille som kandidat til EU-valget i slutten av mai, hovedsakelig for å jobbe mot EU og for brexit. Nettopp en høyrepopulistisk invasjon i Europaparlamentet er frykten i mange europeiske hovedsteder, og det er ventet at de harde euroskeptikerne vil gjøre et brakvalg i Storbritannia hvis landet fortsatt er med i EU.

Snakket Trump rundt

Samtidig er britiske og amerikanske medier fulle av historier om hvordan president Donald Trump blandet seg inn i brexit, etter å ha snakket med nettopp Farage.

Trump skulle egentlig ikke kommentere brexit, men han kastet seg inn i siste liten og kritiserte både prosessen og Mays forhandlingsstrategi.

Trump sendte også ut en Twitter-melding som ikke kan tolkes som noe annet enn en oppfordring til å bryte med EU.

Mustad sier det er en dårlig skjult hemmelighet at Trumps råd til May hele tiden har vært å gå for en hard brexit.

– Det er ikke usannsynlig at Trump lytter til Farage. De to har et godt forhold, og det er kjent at de jevnlig snakker sammen, sier Mustad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Mener selv hun var heldig. Særlig én utvikling holder Høyres ordførerkandidat i Oslo våken om natten
– Opprører meg, sier Saida Begum (31).
04:48
Publisert: