I den franske sjarmoffensiven loves det skattefordeler og hjelp med visumbehandling og boligjakt.

Regjeringen har varslet at den vil gjøre Paris til «fremtidens finanshovedstad» og overta rollen London har hatt i mange år.

For å lokke eventuelle «brexit-flyktninger» over kanalen, har regjeringen også begynt å snakke om en prisreduksjon på privatskoler og flere språkkurs for medfølgende barn.

Lokale myndigheter og næringslivsorganisasjoner har funnet frem en lang liste over attraktive selskaper med filialer i London, som nå har fått brev om alle fordelene som venter dem i Paris.

– Holdt lokket på

– Fire tusen brev er blitt sendt ut til internasjonale selskaper som har filialer i London, men ikke i Paris, sier Christophe Decloux i næringslivsorganisasjonen Paris Region Enterprises.

– Vi har vært klare i lengre tid, men vi har vært nøye med å holde lokket på inntil valgresultatet var klart slik at folk ikke skulle tro at folk i Paris-regionen egentlig var for en brexit, sier Decloux.

I oktober lanserte en interesseorganisasjon for finansstrøket La Défense pr-kampanjen «Tired of the fog? Try the frogs» (Lei av tåken? Prøv froskene!).

Det ble også satt opp plakater i Londons finansstrøk «The City», på flyplassen Heathrow og jernbanestasjonen St. Pancras, som brukes av Eurostar-togene mellom Paris og London.

Hektisk kontor

Et seksmannsteam, formelt kjent som «Velg Paris-regionen», men som uformelt kalles «brexit-cellen», jobber heltid i et nyoppusset, men relativt anonymt kontor nordøst i Paris. Her plinger det i innboksene nærmest konstant.

Jeanne Charbonneau er blant dem som tar imot henvendelser. Hun sier at de allerede jobber med et tyvetall selskaper, flere av dem store multinasjonale virksomheter.

– Jeg kan ikke nevne hvilke de er, men ja, vi har fått forespørsler fra noen større, velkjente selskaper, bekrefter Mathieu Thomas, en av Charbonnaus kolleger.

Flere om beinet

I tillegg til Frankfurt og Paris, har minst fire andre europeiske storbyer – Amsterdam, Madrid, Dublin og Luxembourg – kastet seg inn i kampen om å bli et alternativ til Londons «The City».

– Men Paris befinner seg i toppen, sier Jeanne Charbonneau bestemt.

Likevel er det også ulemper i Paris, ifølge eksperter. Franske arbeidsmiljølover, byråkratiet og ryktet om at franskmenn ikke snakker godt engelsk, er ikke spesielt fristende.

Blant fordelene er Paris' beliggenhet, tilgangen til boliger og kontorer, stor variasjon innen industrien og Frankrikes sterke satsing på forskning.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.