– Erna Solberg må være ambisiøs. Britisk medlemskap i Efta og EØS vil gi økte muligheter, og mer makt til landene i randsonen av EU, sier Stephen Kinnock.

DN får parlamentarikeren fra Labour på tråden på toget fra London hjem til Wales fredag ettermiddag, der han skal puste ut før den siste innspurten i London over helgen. Hele den siste uken har han sittet inne i Underhuset i London, der et av de største politiske dramaene i moderne politisk historie i Storbritannia utspiller seg.

Her kjemper han hardt, både for å felle May, og for det han beskriver som kompromissløsningen «Norway Plus». En løsning som ligner på Norges forhold til EU gjennom Efta og EØS-avtalen.

Nå maner han Erna Solberg om å slippe britene inn.

– Norway Plus er den eneste farbare løsningen på brexit. Det sikrer tilgang til det indre markedet og EUs tollunion, og løser i hvert fall foreløpig problemet med grensen til Irland, sier Kinnock.

Reaksjonen fra Erna Solberg er avmålt.

– Vi vil ikke delta i den britiske brexitdebatten, sier Rune Alstadsæter, statssekretær ved Statsministerens kontor.

Vil ikke ha inn britene

Men Høyre-kollega Heidi Nordby Lunde er derimot ikke overbegeistret over tanken. Til den britiske avisen The Guardian mener hun at en slik løsning ikke er anbefalt fra norsk hold.

–Det «norske» alternativet er ikke et godt alternativ, noe vi har sagt siden folkeavstemningen. Jeg er overrasket over at dette er en del av voksendebatten etter alle disse årene. Dere forventer at vi bare skal gi dere en invitasjon fremfor å tenke over hvorvidt Norge ønsker det. Det er kanskje i deres interesse å benytte dere av vår avtale, men det er ikke i vår interesse, sier Lunde til avisen fredag.

Lunde er blant Høyres ledende Europapolitikere og er leder av Europabevegelsen, ved siden av å sitte på Stortinget.

Selv om Storbritannia i en årrekke har vært en bråkmaker i EU, mener Kinnock at det ikke er noen fare for at britene nå skal komme inn og ødelegge en bra ordning Norge har gjennom EØS.

– Norge er i dag meget respektert i Brussel og har større innflytelse enn størrelsen skulle tilsi. Men sammen med Storbritannia vil Norge få en helt annen tyngde, sier Kinnock.

Samtidig varsler han alt nå at britene ikke vil gjøre som Norge og stort sett bøye seg for regler, instrukser og pålegg fra EU, men i langt større grad be om unntak. Han trekker her frem grensekontroll og innvandring.

– Vi mener det finnes nødbestemmelser i EØS for slike tilfeller, blant annet ved en økonomisk krise, sier Kinnock.

Han understreker at Norway Plus er et kompromiss, der britene mister stemmeretten i EU, men er sikret deltagelse og observasjonsstatus i de fleste av EUs viktige organer. Han sier de fleste beslutninger i EU uansett er konsensusbasert, og at tapet av stemmeretten derfor ikke er dramatisk.

Ser ikke logisk sammenheng

Storbritannia-kjenner Jan Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder, mener Norway Plus-forkjemperne forregner seg når det gjelder Norges interesse av å få med britene i EØS.

– Det er ikke i hverken Efta-landene eller Storbritannias interesse, sier Mustad.

Han påpeker at EUs fire friheter – fri flyt av varer, kapital, tjenester og mennesker – også gjelder for EØS. Unntak fra dette på grunn av dårlige økonomiske tider mener han er en illusjon.

– Jeg kan ikke se noen logisk sammenheng, sier Mustad.

Tirsdag faller dommen

Tirsdag stemmer etter planen Underhuset over brexit-forslaget statsminister May har forhandlet frem med Brussel. Både Mustad og Kinnock tror dette forslaget faller.

– Når forslaget faller bør May gå tilbake til regjeringen, og onsdag komme tilbake med Norway Plus som vi kan vedta, sier Kinnock.

Hvis Mays forslag faller på tirsdag, er det stor sjanse for at regjeringen også faller. Da er det åpen jaktsesong, ikke minst innad i Det konservative partiet.

– Resultatet, som de færreste ønsker, kan bli en «No-deal», sier Mustad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette er Europas dyreste juletre
01:01
Publisert: