Det går frem av en uttalelse lagt ut av Boris Johnsons kontor mandag ettermiddag, der det heter at de omstridte delene av forslaget kan fjernes eller «deaktiveres».
– Storbritannia og EU har arbeidet konstruktivt sammen. Det er fremgang i diskusjonene, og endelige beslutninger ventes i dagene som kommer, står det i uttalelsen.
Handel med Nord-Irland
Lovforslaget åpner for at den britiske regjeringen på egen hånd kan avgjøre enkelte spørsmål knyttet til handel mellom Nord-Irland og resten av Storbritannia, selv om det skulle bryte med brexitavtalen.
EU mener forslaget er et brudd på brexitavtalen og at det bryter Storbritannias folkerettslige forpliktelser, og har derfor innledet rettslige skritt mot britiske myndigheter.
Den britiske regjeringen selv mener forslaget omfatter et sikkerhetsnett som hindrer at Nord-Irland får et annet tollsystem enn resten av Storbritannia dersom samtaler om en ny handelsavtale med EU skulle bryte sammen, men har også vedgått at deler av det bryter med folkeretten.
Samtaler
Europakommisjonens president Ursula von der Leyen og Johnson skal ha snakket sammen på telefon klokken 17 mandag. Telefonsamtalen kan få utslagsgivende kraft for fremdriften i forhandlingene.
EU-ledere har et videomøte om brexit med Tyskland statsminister Angela Merkel og Frankrikes president Emmanuel Macron.
Det melder nyhetsbyrået AFP. Temaet for møtet er ikke kjent, men det skjer like etter en planlagt samtale mellom EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen og Storbritannias statsminister Boris Johnson klokken 17 mandag.
Tiden er i ferd med å løpe ut for forhandlingene mellom EU og Storbritannia om en handelsavtale som skal gjelde fra nyttår, og det er stor spenning om det vil være mulig for partene å bli enige.
Mandag var det lite håp blant diplomater for gjennombrudd i forhandlingene om forholdet mellom partene etter brexit.
EUs sjefforhandler Michel Barnier har sagt at onsdag i realiteten er fristen for å få til enighet. Torsdag starter EU-toppmøtet, der rammeverket for en avtale – eller mangelen på en avtale – vil bli lagt frem for EUs 27 medlemsland.
Hard nøtt
Storbritannia gikk ut av EU 31. januar, men vil først forlate EUs indre marked ved årsskiftet. Målet med forhandlingene er å få på plass en avtale med tollfri handel over grensene og uten restriksjoner i form av kvoter.
Flere kilder sier at den hardeste nøtten er hvordan man skal kunne garantere at frihandelsavtalen overholdes. EU ønsker en mekanisme som kan utløses raskt og som vil føre til straffereaksjoner hvis en av partene bryter avtalen, for eksempel når det gjelder miljø- og helsepolitiske standarder.
Britene er på sin side svært skeptiske til en bred og bindende avtale som de mener vil ødelegge den uavhengigheten som var en viktig drivkraft for å forlate unionen.
– Hvis samtalene mislykkes nå, så har de to partene i bunn og grunn ikke greid å bli enige om hva uærlig spill innebærer og hva man bør gjøre med det, sier en diplomat.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.