Britiske tjenestemenn tror ikke at de skal klare å lande en brexit-avtale med EU innen utgangen av året.
I stedet tror de januar er den egentlige fristen for å få på plass en avtale i tide til britene skal ut av EU, ifølge kilder tett på de pågående forhandlingene mellom EU og Storbritannia.
EUs sjefforhandler Michel Barnier har lenge sagt at han vil ha britenes utmeldelsesavtale klar innen oktober i år, slik at man har nødvendig med tid til å få den godkjent både i Europaparlamentet og i det britiske parlamentet.
Britenes brexitminister David Davis har indikert at den tidsrammen kan ryke litt.
Politikerne vil si sitt
Tidspunktet for når en endelig avtale er på plass er viktig, fordi enhver forsinkelse vil forlenge usikkerheten for næringslivet. Der ønsker man raskest mulig å vite hvilke handelsavtaler som vil gjelde når britenes utmeldelsesdag – Brexit Day – kommer i mars 2019.
Å vente til siste liten vil også redusere mulighetene for de britiske politikerne til å avvise den utmeldelsesavtalen statsminister Theresa May til slutt får med seg hjem fra Brussel.
Britiske politikere er blitt lovet en «meningsfull stemme» i skilsmisseavtalen. Men dersom avstemningen kommer kun to måneder før utmeldelsesdagen, vil politikerne lett bli stilt overfor et ultimatum mellom å godta avtalen slik den er, eller risikere å skape kaos ved å forkaste den og forlate EU uten en avtale.
En talsmann for britenes brexit-departement sier det fortsatt er «en felles målsetning» å komme frem til en avtale mellom EU og Storbritannia innen oktober.
Johnson: Klar for å bryte forhandlinger
Enhver avtale om overgangsordninger for britene – noe britisk næringsliv setter sin lit til for å få til en myk overgang – vil ikke bli juridisk bindende før den endelige utmeldelsesavtalen er signert.
Storbritannia venter at de på et toppmøte denne måneden kommer frem til en overgangsavtale, men det vil kun være en politisk forpliktelse, innen den formaliseres i den endelige avtalen. Det har både EUs Michel Barnier og britenes finansminister Philip Hammond understreket de siste ukene.
Fredag morgen falt det britiske pundet for andre dag på rad.
Utenriksminister Boris Johnson sa torsdag at regjeringen fortsatt er klare for å bryte forhandlingene med EU dersom sistnevnte ikke gir dem en god avtale, ifølge avisen The Telegraph.
– Jeg frykter ikke noe ved å gjøre det, og vi vil gjøre det svært bra under slike omstendigheter, sa Johnson.
Det irske spørsmålet
EU og Storbritannia er fortsatt langt fra hverandre på viktige områder, spesielt når det gjelder hvordan man skal unngå en grenseoppbygging på øyen Irland når Nord-Irland blir britenes oppgang mot EU.
Dette forblir ett av de vanskeligste hindrene, og EU-president Donald Tusk sa torsdag at «det irske spørsmålet» må adresseres før man kan gå videre til andre, større temaer.
– Hvis noen i London tror at forhandlingene vil ta for seg andre tema først, er mitt svar: Irland først, sa Tusk.
En EU-diplomat sa at Storbritannia må gi tydelige signaler om hva de tenker om grensen for at forhandlingene skal gå videre.
Det er også økende splittelse om hvordan forholdet mellom handelspartnerne EU og Storbritannia skal se ut. EU håper at britene vil gi opp noen av sine absolutte krav i forhandlingene. Dersom britene mykner opp, vil EU-ledere revurdere sine holdninger i forhandlingene under et toppmøte i juni – men på dette tidspunktet begynner klokken for alvor å tikke.
Brexit-prosessen har en lang historie med brutte tidsfrister. Brexit-minister David Davis uttalte i fjor at han regnet med at forhandlingene vil pågå helt til siste minutt. Senere gikk han tilbake på dette, etter at politikerne sa at en slik tilnærming ville frata dem muligheten til å si sitt om den endelige avtalen.
Bloomberg/Dagens Næringsliv(Vilkår)