Det har blitt jobbet intenst i natt i London etter at parlamentet tirsdag kveld avviste statsminister Theresa Mays brexitavtale med klar margin. Regjeringen la tidlig onsdag morgen frem sin kriseplan for en såkalt «hard brexit».

«Et sleggeslag mot økonomien»

Hovedpunktet i kriseplanen er at toll på 87 prosent av alle varer fjernes helt. Hensikten er å unngå et «tollsjokk» på ni milliarder pund, over hundre milliarder kroner, på importerte varer. En kostnad som ville rammet næringslivet og forbrukerne hardt.

– Hvis vi går ut av EU uten avtale, vil vi sette flesteparten av tollsatsene til null, mens vi beholder tollen for de mest følsomme næringene, sier juniorminister George Hollingbery ifølge NTB.

Den britiske næringsorganisasjonen Confederation of British Industry (CBI) beskriver den nye kriseløsningen med tollkutt som «et sleggeslag mot økonomien».

– Dette viser alt som er galt med et «no-deal»-scenario, sier CBI-sjef Carolyn Fairbairn.

– Det vi nå blir fortalt vil være at den største endringen i handelsvilkår som dette landet har sett siden midten av 1800-tallet blir tredd ned over landet uten at næringslivet konsulteres og uten noe tid til forberedelser, sier Fairbairn.

CBIs poeng er at det kan være ekstremt skadelig for britiske bedrifter at man kutter tollsatsene inn til landet på et tidspunkt hvor britiske bedrifter på grunn av en hard brexit kan bli stengt ute fra sine nærmeste handelspartnere.

Det er nemlig ingen som helst garanti for at EU også vil svare med nulltoll.

Toll på matvarer

Britiske myndigheter opplyser at toll skal beholdes på endel matvarer, som kjøtt og melkeprodukter, for å «beskytte britiske bønder som historisk har vært beskyttet gjennom høy EU-toll». Det blir også ti prosent toll på importerte biler.

Den britiske regjeringen beskriver ifølge avisen The Guardian tiltaket som en «begrenset liberalisering» av tollavgiftene for å minimere uroen i næringslivet og unngå prissjokk i supermarkedene.

Flere EU-land har også kriseplaner i ermet hvis det skulle bli en hard brexit om vel to uker, deriblant Frankrike og Irland. Da irene sist uke la frem sin kriseplan ble det understreket at toll på nettopp kjøtt og melkeprodukter vil være «en absolutt katastrofe for irsk landbruk».

EUs sjefforhandler på brexit, Michel Barnier, melder på Twitter at forhandlingene nå er over, og at ballen nå er hos britene for å finne en løsning. Barnier understreker at EUs forberedelser til en «no deal» nå er viktigere enn noensinne.

All handel innenfor EU og EØS er i dag tollfri. I utgangspunktet skulle tollregimet i Verdens handelsorganisasjon (WTO) slå inn ved en hard brexit, uten denne siste intervensjonen fra britiske myndigheter.

Derfor fremstår det britiske parlamentet som et komplett galehus
Beina på bordet. Buing, skriking og hoing. Og noen røde streker på gulvet. DNs kommentator forklarer hvordan det ble sånn.
03:42
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.