Barnier kom med tidsfristen på et lukket møte med EU-ambassadører og EU-parlamentarikere onsdag, ifølge Financial Times. I praksis betyr det han sier at det må være enighet imn hovedtrekkene i den formelle skilsmisseavtalen mellom Brussel og London innen torsdag kveld.

En formell avtale skal skrives, oversettes, saksbehandles og godkjennes både i Storbritannia og alle EU-landene, og med julen for døren innsnevres det praktiske handlingsrommet for hver time som går.

Forhandlingene pågår for fullt denne uken. Uten en avtale blir det en såkalt «hard brexit», uten en handelsavtale, når Storbritannia går ut av EU ved nyttår.

Dette er de uenige om

Kallum Pickering, seniorøkonom i Berenberg Bank, trekker frem to problemstillinger som blokkerer for en avtale.

  • «Level playing field». Dette går på de generelle rammevilkårene for næringslivet, særlig med hensyn til subsidier, regler og lovgivning Dette er den største og viktigste kilden til uenighet siden den omfatter all handel mellom EU og Storbritannia – 677 milliarder pund (vel 8000 milliarder kroner) i 2019.
  • Fiskekvoter og fiskerettigheter. Pickering mener dette punktet utelukkende handler om triviell symbolpolitikk, siden fisk og havbruk til sammen kun står for 0,02 prosent av verdiskapingen i Storbritannia.

– For de britiske øyboerne viste hele tanken om å ikke ha full kontroll over egne havområder seg avgjørende i debatten foran folkeavstemningen om å gå ut av EU i 2016. Brexit-logikken, i likhet med fisk, råtner fra hodet og ned, mener Pickering.

I tillegg er ikke partene enige om hvordan en handelsavtale, hvis man kommer så langt, i praksis skal iverksettes.

Vil sparke boksen foran seg

Britenes statsminister Boris Johnson har hardnakket avvist alt snakk om enda en ny forskyving av fristen, selv om koronakrisen på et vis kan åpne for en ærefull utvei.

På onsdagens møte skal Barnier ha fortalt at partene utforsker muligheten for en overgangsperiode når det gjelder fiskerettigheter, gjerne med reforhandlinger på årsbasis.

Både den britiske regjeringen og EU er utsatt for et sterkt krysspress på hjemmebane om å komme frem til en avtale uten å gi bort for mye. Barnier skal ha fått klar beskjed fra medlemslandene om å ikke gå ut over forhandlingsmandatet han ble gitt tidligere i år.

– Frankrike vil ikke akseptere en avtale som ikke respekterer våre langsiktige interesser, sa president Emmanuel Macron denne uken. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.