Storbritannias statsminister Theresa May sparket tirsdag i gang en fem dager lang maratondebatt i det britiske parlamentet. Neste uke skal det stemmes over Mays forslag til brexit-løsning.

Skulle avtalen bli stemt ned, er det spekulert i om innmelding i frihandelsforbundet Efta kan bli en mulig plan B for britene. Alternativet er kalt «Norway Plus».

«Ikke et godt alternativ»

I dag består Efta av Norge, Island, Liechtenstein og Sveits. De tre førstnevnte landene er tilknyttet EU gjennom EØS.

– Hvis det er hva de virkelig ønsker å gjøre, skal vi finne en løsning på det i fremtiden, sa statsminister Erna Solberg (H) til nyhetsbyrået Reuters om et mulig britisk EFTA-medlemskap forrige uke.

Høyre-kollega Heidi Nordby Lunde er derimot ikke overbegeistret over tanken. Til den britiske avisen The Guardian mener hun at en slik løsning ikke er anbefalt fra norsk hold.

– Det «norske» alternativet er ikke et godt alternativ, noe vi har sagt siden folkeavstemningen. Jeg er overrasket over at dette er en del av voksendebatten etter alle disse årene. Dere forventer at vi bare skal gi dere en invitasjon fremfor å tenke over hvorvidt Norge ønsker det. Det er kanskje i deres interesse å benytte dere av vår avtale, men det er ikke i vår interesse, sier Lunde til avisen fredag.

Frykter britisk bremsekloss

Hun mener et Efta-medlemskap og en potensiell integrering i EØS kan gi resten av medlemslandene store utfordringer.

– Efta-landene må enes om alle reguleringene som kommer fra EU. Hvis ett land legger ned veto, må alle andre følge etter. Det betyr at hvis Storbritannia går inn i Efta og legger ned veto mot reguleringer vi ønsker, så vil det også gå ut over oss. Noe av grunnen til at vi har hatt suksess med EØS-avtalen de siste 25 årene, er at vi aksepterer EUs reguleringer, fordi det er i vår interesse, sier Lunde, som også leder Europabevegelsen.

Stortingsrepresentanten, som sitter i arbeids- og sosialkomiteen, har ikke besvart DNs henvendelse fredag.

Det gjenstår å se om britene ender med en norsk EU-løsning. I mellomtiden sier EUs forhandlingsleder Michel Barnier at en brexit uten en avtale er en realistisk løsning.

– Et scenario der britene går ut av EU uten avtale, kan ikke utelukkes, understreket Barnier i en tale torsdag, melder NTB.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hør Abid Rajas klare tilbakemelding til Trygve Hegnar her
Finansavisen-redaktør Trygve Hegnar skrev på lederplass at Rajas sykmelding «virker pinglete».
00:55
Publisert: