I markedene håper man nyvalget vil løse den politiske floken britene har vært i de siste årene, spesielt når det gjelder brexit.

Tyske Berenberg Bank tror på seier for statsminister Johnson, og spår et «Boris-bounce» i økonomien med sterkere vekst når det endelig kommer en politisk avklaring.

«Et slikt utfall vil være positivt for de økonomiske utsiktene for Storbritannia på mellomlang sikt», skriver seniorøkonom Kallum Pickering i et notat onsdag, og gir to hovedforklaringer:

  • Storbritannia får en ordnet brexit, som planlagt når overgangsperioden utløper ved utgangen av 2020.
  • Risikoen for at Labour-leder Jeremy Corbyn blir statsminister er for alltid borte, og dermed også faren for at han kan skade britisk økonomi med sin venstrevridde politikk.

Berenberg oppjusterer derfor de økonomiske vekstutsiktene for Storbritannia fra 1,3 til 1,8 prosent i 2020, og fra 1,8 til 2,1 prosent for 2021.

Men den økonomiske ekspertisen er delt. Den uavhengige tankesmien The National Institute of Economic and Social Research (NIESR) mener britisk økonomi på ti år vil tape to prosent av brutto nasjonalproduktet på fortsatt usikkerhet knyttet til brexit, sammenlignet med å bli i EU.

Det er ifølge NIESR bedre enn minus 3,5 prosent med Boris Johnsons plan. Det er et knepp verre enn minus tre prosent med tidligere statsminister Theresa Mays plan. Men økonomene i NIESR mener en «no deal» er det absolutt verste scenarioet, med en nedgang på 5,6 prosent over ti år.

Analytiker Morten Lund i Nordea Markets er ikke i tvil om at Boris Johnson vinner valget, men at han skal slite for å få rent flertall. Lund påpeker at Johnson har bevist at han er en valgvinner, blant annet to ganger i ordførervalg i normalt Labour-styrte London, og at «ingen liker Jeremy Corbyn».

London-markedene har vært rolige onsdag, etter at nyvalget ble kjent. Børsen er omtrent uendret, mens pundet har fortsatt å styrke seg marginalt etter oppgangen tirsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.