36 vogntog var med på den første fergeavgangen fra Dover i Storbritannia til Calais i Frankrike fredag morgen. Tre av dem ble stanset for kontroll.

Heller ikke jernbanetransporten møtte problemer.

– For flertallet av vogntogene vil man ikke engang merke noen forskjell, sier John Keefe, talsmann for Eurotunnel, jernbanetunnelen som frakter kjøretøy under Den engelske kanal.

Rundt 70 prosent av handelen mellom Storbritannia og EU går via de franske havnebyene Calais og Dunkerque. I gjennomsnitt passerer 60.000 passasjerer og 12.000 vogntog disse havnene hver dag.

Eurostar

De få passasjerene på Eurostar-togene mellom London og Paris måtte stanse i tollkontroll, men var i det store og det hele mer bekymret for koronareglene enn brexit. De som skal til London må i karantene ved ankomst, mens de som skal til Paris må vise frem negativ koronatest.

EU og Storbritannia ble i tolvte time enige om en handelsavtale som ble undertegnet og godkjent av Parlamentet lille nyttårsaften.

På Gare du Nord i Paris møtte passasjerene nye tollkontroller, og de måtte forholde seg til begrensninger, avgifter og også forbud mot å ta med seg enkelte varer.

Britiske reisende som ikke bor i Frankrike, kan imidlertid glede seg over muligheten for å få tilbake moms når de reiser hjem fra Paris.

– Mye forklaring

– I de første dagene av brexit blir det mye forklaring, sier Paris-regionens tollsjef Jean-Roald L'Hermitte.

– Vi skal gradvis få de reisende til å bli vant til disse tjenestene og kontrollene, sier han. L'Hermitte legger vekt på at kontrollen ikke skal forsinke reisingen og sier at ikke alle vil bli stoppet. Ifølge ham er det ansatt rundt 700 franske kontrollører for å håndtere brexit.

Tollsjefen sier det blant annet er satt opp automater for britiske passasjerer som vil ha moms tilbakebetalt.

Da passasjerene gikk av toget i Paris fredag, ble enkelte stanset i tollen og spurt om hva de hadde med seg.

– De spurte om jeg hadde varer eller mat verdt opptil 300 euro. Hadde jeg det, måtte jeg betale toll, sier Stephanie Bapes (35), som er fransk og bor i London.

– Jeg reiser hjem en gang i året. Det var ikke meningen at jeg skulle reise hjem i ferien, men det var et nødstilfelle. Jeg kjøpte billett i siste liten, og en koronatest kostet 200 pund, sier hun.

Koronaregler

24 år gamle Victoria, ikledd et obligatorisk munnbind på reisen, forteller at hun er mer bekymret for koronareglene enn brexitreglene.

– Det er koronatiltakene vi ser i dag, sier hun ved ankomst på Gare du Nord.

På den andre siden av kanalen, på St Pancras-stasjonen i London, møtte reisende en forlatt og stille stasjon der de vanligvis travle butikkene var stengt.

Sykepleieren Mathilde Allemand (35), som har bodd i London de siste syv årene, sa reisen gikk fint.

– Det som har endret seg er at vi må vite hva vi skal gjøre på forhånd. Det tok en time å sjekke alt, siden vi har brexit og pandemien, sier hun, og føyde til at hun planla å ta en dyr koronatest for å kunne slippe raskt ut fra karantene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.