EUs medlemsland er enige om å tilby britene visumfrihet etter brexit. Men samtidig provoserer de Storbritannia kraftig ved å stemple Gibraltar som en koloni.

«Gibraltar er ikke en del av Det forente kongedømme», skriver EUs medlemsland i sin forslagstekst, og fortsetter: «Gibraltar er en britisk kronkoloni.»

Formuleringen har vakt kraftige reaksjoner i Storbritannia.

– Gibraltar er ikke en koloni, og dette er en fullstendig upassende måte å beskrive det på, sier en talsperson for statsminister Theresa May ifølge Sky News.

– Gibraltar er et fullverdig medlem av den britiske familien, sier talspersonen.

Bakteppet er en langvarig konflikt mellom Storbritannia og Spania om suvereniteten over Gibraltar, som har vært britisk territorium i mer enn 300 år.

EUs lovforslag tilbyr britiske statsborgere visumfri innreise i Schengen ved korte opphold på 90 dager eller mindre. Visumfriheten vil også omfatte Norge.

Forutsetningen er at EU-borgere tilbys det samme når de besøker Storbritannia.

Det nye regelverket er ikke endelig vedtatt. Selv om EUs medlemsland nå har gitt sin tilslutningen til forslaget, gjenstår forhandlinger med de folkevalgte i EU-parlamentet om en endelig utforming av teksten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Meretes utvalgte: Californias nye vintrend
Skal du bli kjent med druen valdiguié er dette vinen å forsøke.
02:15
Publisert: