– Det går mot et delt parlament nok en gang, sier Europabevegelsens leder, Heidi Nordby Lunde, samtidig som britene går til valgurnene torsdag.

Lunde, som også er stortingsrepresentant for Høyre, skulle gjerne vært brexit foruten. Men hun sier at nok er nok.

– Ingen er tjent med at vi drar dette ut enda mer. Nå må vi bare få dette gjort, og få en avklaring. Selv om vi ikke ønsket noe brexit.

Tror det ordner seg

Selv om det kan gå mot en såkalt «hard brexit» eller «no deal» med et delt parlament, er Lunde kritisk til det hun mener er svartmaling fra NHO.

NHO gikk torsdag ut med håp om en klar seier for Boris Johnson og Det konservative partiet i valget, slik at en ordnet brexit kan gjennomføres, uten nye utsettelser og omkamper.

– NHO driver med unødvendig skremselspropaganda, sier Lunde.

Hun sier hun skjønner hvordan NHO tenker, men hun avviser antagelsene om at alle trailere blir stående fast ved Dover den 31. januar, eller at verdikjedene som strekker seg over Den engelske kanal, vil forvitre over natten.

NHO vil ikke kommentere påstanden om skremselspropaganda, men fremholder at en «no deal brexit» vil være svært alvorlig.

– Dersom Storbritannia forlater EU og EØS uten en avtale, vil det ha store praktiske utfordringer for bedriftene. Ikke minst fører det til lange køer og kaos på grensene. Vi har vært opptatt av at bedriftene skal være forberedt på en slik situasjon. På lengre sikt håper vi på en best mulig avtale slik at vi kan videreutvikle vårt tette næringssamarbeid med britene, sier Tore Myhre, internasjonal direktør i NHO.

– Det er klart det kan bli noen problemer, men vi tror ikke alt imploderer. Man undervurderer EU som verdens største forhandlingsmaskin. Når både britene og EU har en felles interesse av at dette skjer sømløst, så ordner det seg, sier Lunde.

Ønsker ny avstemning

Labour ønsker en ny folkeavstemning om brexit, og tanken på en valgseier kan være besnærende for alle som ønsker at Storbritannia blir i EU. Lunde og Europabevegelsen mener dét toget har gått for lengst.

– Jeg tror ikke nødvendigvis at Labour og Jeremy Corbyn vil tjene i Storbritannias beste interesser, sier Lunde.

Valglokalene i Storbritannia stenger klokken 23 norsk tid. Kort tid etter vil man ha en god pekepinn på hovedpunktene i valgresultatet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.