– Dette valget betyr veldig mye, det vil gi en pekepinn på om nasjonalistene vil gå videre med en ny folkeavstemning om skotsk løsrivelse og uavhengighet, sier Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder og ekspert på britisk politikk.

Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad.
Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad. (Foto: Solstad, Fredrik/VG/NTB)

Pandemien har lagt en kraftig demper på valgkampen. Men meningsmålingene sier at de skotske nasjonalistene vil gjøre det meget bra, og spenningen er mest knyttet til om Scottish National Party (SNP) vil få rent flertall.

SNP-leder Nicola Sturgeon, som også er skotsk førsteminister, lover folkeavstemning alt neste år. Mustad sier det ikke er så enkelt, og det vil ta lengre tid, to-tre år.

Nye velgere og brexit

Det er bare syv år siden forrige folkeavstemning, der unionstilhengerne vant med 55 mot 45 prosent. Absolutt alle valgkretsene i Skottland stemte mot brexit.

Men siden da har mye skjedd:

  • Brexit, folkeavstemningen i 2016. Skottene stemte med stort flertall, 62 prosent, mot brexit.
  • Nye velgere. Målinger viser at to av tre unge velgere vil ha løsrivelse fra Storbritannia.
  • Boris Johnson. Avviser blankt krav om en ny folkeavtamning og mer selvbestemmelse for Skottland.
  • Koronapandemien og den påfølgende økonomiske nedturen er en x-faktor som også vil påvirke valget.

Boris fyrer opp skottene

– Boris Johnson er sterkt imot selvstyre, og for mange skotter oppfattes det som en anti-skotsk kampanje fra London. Boris fyrer virkelig opp om den skotske nasjonalismen, sier Mustad.

Han sier Johnsons uforsonlige sentraliseringslinje mobiliserer alle som har sympatier for løsrivelse, ikke bare i Skottland, men også i Nord-Irland der mange heller vil være en del av EU, gjerne som en del av Republikken Irland.

– Boris Johnson viser tydelig at provinsene Skottland, Nord-Irland og Wales er parenteser, perifere områder som ikke er viktige. Han risikerer dermed at den britiske unionen splitter opp på hans vakt, sier Mustad.

Kamp om jusen

Kampen for skotsk løsrivelse ligger an til en skikkelig politisk og juridisk gjørmebryting, i hvert fall så lenge London og statsminister Johnson sier nei til en ny folkeavstemning.

Mustad sier løsrivelse først er avhengig av et krav fra det skotske parlamentet, og senere lovendringer.

– Jusen er ikke helt klar på dette området, så dette vil sannsynligvis bli en juridisk kamp som går helt til høyesterett, sier Mustad.

Boris-brakseier i England

Det konservative partiet og statsminister Boris Johnson ligger samtidig an til et brakvalg i kjerneområdene i England, der det torsdag avholdes lokalvalg i 143 valgdistrikter. Det er i seg selv en prestasjon etter 11 sammenhengende år med konservativt styre i Storbritannia, og sier også mye om tilstanden i det ledende opposisjonspartiet Labour.

Selv ikke de stadige skandalene biter på Johnson, sist oppussingen av statsministerboligen og skittkastingen med den tidligere rådgiveren Dominic Cummings. Eller påstandene om kameraderi og korrupsjon rundt den siste finansskandalen, kollapsen i Greensill Capital.

– Boris Johnson er fortsatt populær blant velgerne i England, med høy toleranseterskel for hans spesielle stil og budskap om anti-desentralisering, sier Mustad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.