– De gjorde det med øynene åpne, sier Theresa May om britenes valg om å stemme britene ut av EU.
Tirsdag holdt den britiske statsministeren en etterlengtet tale om planene for å melde Storbritannia ut av EU. Regjeringen har tidligere fått kritikk for ikke å dele hvilken strategi de har når de snart skal gå inn i utmeldingsforhandlinger med EU.
Deler av innholdet i talen ble lekket allerede mandag.
Da kom det frem at May ønsker et klart brudd med EU. Hun ønsker at Storbritannia skal handle så fritt som mulig med andre EU-land, og ikke være «halvveis inne, halvveis ute» av EU, skriver BBC.
– Skal bygge et mer rettferdig samfunn
– Hva slags land ønsker vi å være, spurte May da hun gikk på talerstolen tirsdag klokken 12.45, før hun svarte at hun ønsker at Storbritannia skal bli et sterkere og mer utadvendt land.
– Det er derfor denne regjeringen har en plan for Storbritannia. Vi skal bygge en sterkere økonomi og et mer rettferdig samfunn, sier May.
Pundet styrket seg umiddelbart som følge av Mays tale.
Den britiske statsministeren nevnte blant annet skolereform og investering i infrastruktur som satsingsområder.
– Forlater EU, ikke Europa
– Vi er stolte av vår europeiske arv, men vi har alltid sett lenger enn Europa – ut i verden, sier May.
Hun viste til at mange frykter EU vil rakne på grunn av Storbritannias brexit, og forsøkte å berolige europeerne.
– Jeg ønsker ikke at det skal skje. Det ville ikke være i Storbritannias interesse.
Hun henvendte seg direkte til Europas borgere.
– Vår beslutning om å forlate EU var ikke en avvisning av de verdiene som vi deler. Vi vil ikke bli mer distanserte, eller forsøke å skade EU. Vi ønsker ikke å skru tiden tilbake til da Europa var mindre trygt og mindre villige til å handle fritt. Vi vil fortsatt være en partner å stole på, sa May, før hun understreket kjernen i sitt budskap:
– Vi forlater EU, men vi forlater ikke Europa.
Slutt på å betale til Brussel
Men uansett skal Storbritannia altså ut av EU.
– Min jobb er å få den riktige avtalen for Storbritannia når vi gjør det, sa May og understreket at det ikke var aktuelt for Storbritannia med et halvveis medlemskap.
– Dagene hvor Storbritannia gir store bidrag til EU hvert eneste år er over.
May sier det ikke er aktuelt å være en del av EUs indre marked, men at britene nå vil søke å få til en så omfattende og ambisiøs handelsavtale med EU som mulig.
– Jeg vil fjerne så mange handelsbarrierer som mulig, sier May.
May sier sikkerhetssituasjonen og de felles truslene man står overfor gjør at Storbritannia ikke kan samarbeide mindre med EU på sikkerhetsområdet.
– Jeg er stolt av den rollen Storbritannia har tatt og fortsatt vil spille i å ivareta Europas sikkerhet, sier May.
Vil holde tett om forhandlinger
May, som har fått kritikk for å være lite åpen om strategien regjeringen vil føre i forhandlingene med EU, ga lite til sine kritikere.
I stedet sa hun at mange av dem som krever mer åpenhet, ikke fremmer britenes felles beste. May sa at EU-forhandlingene ikke er en lek, men en viktig beslutning som vil påvirke britenes velferd i årevis fremover.
– Uansett hvor frustrerende det vil føles, så vil ikke jeg si mer enn det som er i nasjonens interesse, sa May, og sa eksplisitt at hun ikke kom til å servere daglige oppdateringer fra brexit-forhandlingene.
Godtar ikke avstraffing
Mot slutten av talen hevet May stemmen, og advarte EU mot å behandle Storbritannia dårlig i håp om å avskrekke andre land fra å forlate unionen.
– Storbritannia kan ikke godta en slik tilnærming.
– Ingen avtale er bedre for Storbritannia enn en dårlig avtale, sa May, og sa at Storbritannia uansett kunne sette sitt eget skattenivå, og mer enn antydet med det at Storbritannia ville kunne lokke til seg bedrifter på bekostning av EU.
Nå skal altså Storbritannia inn i tøffe forhandlinger.
– La oss ikke gjøre dette for oss selv, men for dem som kommer etter oss. Når fremtidige generasjoner ser tilbake skal de ikke se på beslutningen vi fattet, men hva vi gjorde ut av den beslutningen. De vil vite at vi skapte et bedre Storbritannia for dem, sa May i sin avslutning.
May lovet også at utmeldingsavtalen som blir fremforhandlet vil bli lagt frem til avstemning for det britiske parlamentet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.