Fremtiden til britenes statsminister Theresa May (61) er uklar. Før helgen turnerte partitopper i det konservative partiet tv-kanalene for å si sin mening om hvorvidt hun bør fortsette eller gå av.

Maktkampen risikerer å skape kaos i de pågående brexitforhandlingene med EU.

Grant Shapps (49) har tidligere vært minister og i toppledelsen i det konservative partiet. Han forteller at han sitter på en liste over partikolleger som ønsker å velge en ny partileder og statsminister etter at May ikke klarte å få flertall under parlamentsvalget i juni.

Listen på rundt 30 opprørere er «voksende», og inkluderer fem tidligere ministre, så vel som partimedlemmer på begge sider av brexitdebatten, ifølge Shapps.

«Vi trenger en omstart»

Til tross for denne kampanjen mot May, er det foreløpig uklart om Shapps og de andre har nok støtte til å fjerne henne fra stillingen mot hennes vilje.

– Vi mener statsministeren bør tre til stede frivillig slik at det kan bli et ledervalg så snart som mulig, sier Shapps i et telefonintervju med Bloomberg.

– Det er klart at vi trenger en omstart, og det betyr at det er tid for å se fremover, sier Shapps.

Han er den mest prominente politikeren så langt som har krevd Mays avgang etter hennes katastrofale avslutningstale onsdag under det konservative partiets landsmøte.

Les kommentar: Hes tale fra May dn+

Shapps satt sammen med May i David Camerons regjering, og styrte som partileder det vellykkede parlamentsvalget i 2015.

Opprørsleder Grant Shapps mener statsminister Theresa May må tre til side.
Opprørsleder Grant Shapps mener statsminister Theresa May må tre til side. (Foto: Paul Ellis/AFP/NTB Scanpix)

Å fjerne May nå vil skape kaos i de pågående brexitforhandlingene. Det kan ta tre måneder å velge en ny leder, og britene er under hardt tidspress.

Finansminister Philip Hammond advarte denne uken om at overgangsordningene for Storbritannia vil bli mindre verdifulle dersom man ikke snart blir enige om dem.

Pundet har fortsatt å falle. Analytiker Jordan Rochester hos investeringsbanken Nomura har uttalt at valutaen vil nå sitt laveste nivå siden brexitavstemningen i juni i fjor dersom May går av.

Tok May i forsvar

Samtidig fant en koordinert aksjon for å beskytte May sted fredag morgen:

  • Innenriksminister Amber Rudd skrev en kronikk i avisen Telegraph hvor hun argumenterte for at «May må fortsette».
  • Miljøvernminister Michael Gove turnerte tv-stasjonene med samme budskap.
  • En annen partitopp, Charles Walker, sa at opprørerne ikke vil lykkes.

– Vi er svært glad for å høre at det er Grant Shapps som leder dette angivelige kuppet. Grant har mange talenter, men det han ikke har, er følgere i partiet. Dette er en «koalisjon av de skuffede», sa Walker til BBC.

Shapps, som var på sin egen medierunde fredag, sa at hans navn var blitt trukket frem av motstandere som ville få has på May-opprøret før det fikk tilstrekkelig kraft.

Listen over opprørere har vokst siden partilandsmøtet, hvor splittelsen i partiet var fremtredende og hvor Mays tale ble forstyrret av en komiker som hadde sneket seg forbi vaktene og av at hun nesten ikke hadde stemme til å fullføre talen.

Trenger 48 signaturer

Til tross for kravene om en ny leder, tror ikke erfarne konservative politikere at det er nok opprørere til å fjerne May dersom hun selv bestemmer seg for å bli. Shapps sier til Bloomberg at han vil vise May hva hennes kolleger mener og at hun bør tre til side frivillig slik at partiet kan velge en ny leder.

Ifølge partiets regler kreves det at 48 parlamentsmedlemmer fra partiet undertegner på at de mangler tillit for at en ny lederkamp settes i gang.

Krisen kunne vanskelig ha kommet på et verre tidspunkt for britene.

May har akkurat opparbeidet seg litt godvilje fra EU gjennom innrømmelser hun kom med i en tale i Firenze 22. september. Brexitforhandlingene skal fortsette i Brussel mandag, og EU-siden vil ha problemer med å vite hvem som egentlig styrer i London.

– Det er en økende enighet om at May er for svak og nå for skadet til å gjete britene gjennom artikkel 50-prosessen, sier Europa-direktør Mujtaba Rahman i konsulentselskapet Eurasia Group.

Det er artikkel 50 i Lisboa-traktaten som regulerer et medlemslands utmeldelse fra EU. May iverksatte artikkel 50 i mars, noe som var den formelle starten på skilsmissen med unionen.

Frykter «hard brexit»

Muligheten for at May kastes uroer næringslivet og investorer, som er bekymret for at det skal føre til en raskere og mer brutal utmeldelse fra EU, fremfor en mykere overgangsperiode hvor man fortsatt beholder hele eller deler av tilgangen til EUs indre marked.

Potensielle utfordrere til May, som utenriksminister Boris Johnson og brexitminister David Davis oppfattes som tilhengere av en «hard brexit», ifølge professor Will Jennings ved Southampton University.

Dersom en av dem blir den nye lederen og ting går i stå med forhandlingene, vil det konservative partiet for alltid bli assosiert med en vond brexit, noe som vil øke sjansene for at de straffes av velgerne, sier Jennings.

Partimedlemmer uroer seg over at Mays avgang vil kunne sette i gang en kjedereaksjon som vil lede til et nytt parlamentsvalg, hvor de frykter makten kan bli overlatt til den sosialistiske partilederen Jeremy Corbyn i Labour.

Et erfarent parlamentsmedlem sier at vedkommende tror May vil overleve denne krisen, men at den neste krisen vil innebære slutten på henne som leder.

Bloomberg / Dagens Næringsliv(Vilkår)

Donald Trump: Dette er stillheten før stormen
Trump møtte den amerikanske forsvarsledelsen og under en fotoseanse før middag med forsvarstoppene overrasket han pressekorpset med et spørsmål.
00:59
Publisert: