Onsdag ettermiddag var det fortsatt uklart om det ville bli flertall for mistillit mot den britiske statsministeren Theresa May.

Med all uroen rundt brexit har posisjoneringen uansett begynt for lenge siden.

Bloomberg har laget en liste over de mest sannsynlige kandidatene som vil kjempe om å overta Mays plass dersom hun gir seg som leder i det konservative partiet.

Boris Johnson: Den folket kjenner til

Tidligere London-ordfører og utenriksminister Boris Johnson.
Tidligere London-ordfører og utenriksminister Boris Johnson. (Foto: Tim Ireland/AP/NTB Scanpix)

Boris Johnson, eller bare Boris, holdt folk på pinebenken i ukevis etter årsmøtet til det konservative partiet. Ville han utfordre Theresa May, eller ikke? Han unnlot å utfordre henne direkte, men holdt en tale som ikke levnet noen tvil om hva han synes om May som statsminister.

54-åringen forlot regjeringen til May i protest mot hennes kompromiss til en brexit-løsning, den såkalte Checkers-planen.

Det er ingen tvil om hans popularitet i folket og hans status som EU-motstander, men hans tid som utenriksminister var preget av tabber, og hans uortodokse privatliv har fått mange konservative til å heve øyenbrynene.

Dominic Raab: Brexit-kameleonen

Tidligere brexit-minister Dominic Raab.
Tidligere brexit-minister Dominic Raab. (Foto: Henry Nicholls/Reuters/NTB Scanpix)

Mens de andre kandidatene er velkjente, holdt Dominic Raab (44) en lav profil før han etterfulgte David Davis som brexit-minister i juli i år.

Nå er han tilbake i en anonym tilværelse i parlamentet etter at ikke ville stille seg bak brexit-avtalen May hadde fremforhandlet med EU. Det innebærer likevel ikke at han ikke øyner muligheten for partilederjobben. Han er vant med å kjempe, har svart belte i karate og trente og sloss så hardt at han måtte få operert inn en falsk hofte i midten av 30-årene.

Raab er heller ikke fremmed for en krangel i parlamentet, og har ikke noe imot å gi folk beskjed når han mener de tar feil. Samtidig er han en som kan oppnå forlik, og er nok det eneste parlamentsmedlemmet som både har bodd i en israelsk kibbutz og har studert ved Ramallah-universitetet.

Sajid Javid: Snudde i EU-saken

Innenriksminister Sajid Javid.
Innenriksminister Sajid Javid. (Foto: Peter Nicholls/Reuters/NTB Scanpix)

Som sønn av en pakistansk bussjåfør er Sajid Javid den første etniske minoriteten som er blitt innenriksminister i Storbritannia. Han er muslimsk, men støtter Israel og er liberal i sosiale spørsmål. Javid har uttalt seg tydelig om jødehat og har også fordømt pakistanske medlemmer av en barnemishandlingsgjeng som «syke asiatiske pedofile».

Javid har også distansert seg fra en av hans forgjengere, nemlig hans nåværende sjef, Theresa May. Javid er mindre tøff i innvandringsspørsmål. Som en «intellektuell EU-skeptiker» som holder godt om pengesekken, er han populær blant grunnfjellet av konservative.

Forut for folkeavstemningen i 2016 var han for å forbli i EU, men har siden blitt en ivrig brexit-forkjemper.

Jeremy Hunt: En høflig mangemilliardær

Utenriksminister Jeremy Hunt.
Utenriksminister Jeremy Hunt. (Foto: Daniel Leal-Olivas/AFP/NTB Scanpix)

Har lang erfaring som helseminister, kulturminister og nå utenriksminister.

Fikk May til å legge 20 millioner pund på bordet i ekstrastøtte til det britiske helsevesenet innen 2020. Formålet var å forhindre at Labour sikret seg enkle stemmer, men forslaget var ikke like populært blant økonomisk ansvarlige konservative politikere. Det har også begrenset handlingsrommet til finansministeren i det kommende budsjettet.

Hunt er en høflig mangemilliardær, og en klar kontrast til sin forgjenger som utenriksminister, Boris Johnson. Sliter litt med å overbevise brexit-fløyen i partiet, ettersom han opprinnelig var for fortsatt EU-medlemskap.

Michael Gove: Tilbake fra de døde

Miljøminister Michael Gove.
Miljøminister Michael Gove. (Foto: Simon Dawson/Reuters/NTB Scanpix)

I 2016 ble Michael Gove (51) ansett som en sviker da han trakk sin støtte til sin langvarige venn Boris Johnson for selv å gå for ledervervet i partiet.

Etter et år som «backbencher» i parlamentet er han nå rehabilitert som en forbausende trivelig miljøvernminister, som har forbudt valpeoppdrett og erklært krig mot plast.

Han ansees som mer visjonær enn detaljorientert, noe som har ført til at folk mener han aldri kan bli finansminister.

Gove har vært en langvarig brexit-forkjemper, men irriterte mange EU-skeptikere da han nektet å forlate regjeringen da May i sommer la frem sitt brexit-kompromiss.

Penny Mordaunt: Stuper med militærbakgrunn

Penny Mordaunt.
Penny Mordaunt. (Foto: Henry Nicholls/Reuters/NTB Scanpix)

Kjent blant mange i folket for sin deltagelse i den britiske versjonen av tv-programmet «Skal vi stupe», hvor hun samlet inn penger til veldedighet i sitt eget valgdistrikt.

Mordaunt var den første kvinnelige ministeren for Storbritannias væpnede styrker, er selv i den frivillige reservestyrken til landets marine og datter av en fallskjermjeger.

Er en uttalt EU-skeptiker. Hun mistet noe støtte da hun luftet sine egne lederambisjoner, ettersom partikolleger mente at hun med det underminerte Theresa May.

Andrea Leadsom: Hun som har forsøkt før

Andrea Leadsom.
Andrea Leadsom. (Foto: Toby Melville/Reuters/NTB Scanpix)

Andrea Leadsom (55) overtok midlertidig det konservative partiet da David Cameron trakk seg etter brexit-avstemningen i 2016.

Hun kjempet mot Theresa May om å bli partileder, men måtte gi seg etter å ha uttalt at det at hun hadde barn gjorde henne til en bedre kandidat enn May. May har uttalt i intervjuer at hun har ønsket barn, men at hun og mannen ikke kunne få det.

May tok Leadsom inn i regjeringen som miljøminister, før Leadsom i 2017 ble leder for Underhuset. Selv om hun er EU-motstander, støttet Leadsom Mays brexit-plan i sommer. Det kan ha kostet henne støtten fra de tøffeste brexit-forkjemperne.

David Davis: Det gamle knokejernet

David Davis.
David Davis. (Foto: Dario Pignatelli/Bloomberg/NTB Scanpix)

David Davis (69) har en historie med å trekke seg fra stillinger, senest da han var uenig i Mays brexit-plan. Han har beskyldt statsministeren for å gi for mye til EU, noe som har gitt ham støtte blant brexit-puristene.

Davis har fått knokejern-kallenavnet for hans brukne nese og tid i reserveavdelingen til Storbritannias spesialstyrker.

Han er blitt beskyldt for å være litt lat, og ikke oppdatert på detaljer i politikken. Den tidligere brexit-ministeren ble avfotografert uten papirer på vei inn til et forhandlingsmøte med EU. En kommentar til radiokanalen LBC var ikke særlig oppklarende:

– Jeg trenger ikke være smart. Jeg trenger ikke å vite så mye, uttalte han.

Davis har to ganger forsøkt å bli partileder – uten hell.

Amber Rudd: Den trofaste EU-tilhengeren

Amber Rudd
Amber Rudd (Foto: Daniel Leal-Olivas/AFP/NTB Scanpix)

Amber Rudd (55) gjorde comeback i regjeringen i november som arbeids- og pensjonsminister, kun seks måneder etter at hun ble tvunget til å trekke seg som innenriksminister for å ha villedet lovgiverne om innvandringsmål. En foreløpig granskning frikjente henne i stor grad, og plasserte skylden på embetsverket.

Rudd er en trofast EU-tilhenger og kritiker av Boris Johnson. Hennes ledersjanser er begrenset av hennes EU-syn, selv om hun insisterer på at regjeringen bør gjennomføre det folket stemte for.

Bloomberg/Dagens Næringsliv(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kjetil Wiedswang: De stjal liket til julenissens stamfar
DNs politiske julekalender | Luke 11: Julenisseranet
00:00
Publisert: