Statsminister May måtte avlyse tirsdagens planlagte brexitavstemning i det britiske parlamentet da det ble klart at hun ikke hadde flertall bak den fremforhandlede avtalen med EU.

Dette var sannsynligvis også hennes eneste mulighet til å redde sin egen posisjon, og regjeringen.

Demonstranter møtte opp i Haag tirsdag med krav om å stoppe brexit.
Demonstranter møtte opp i Haag tirsdag med krav om å stoppe brexit. (Foto: Piroschka van de Wouw/Reuters/NTB Scanpix)

Griper halmstrå

Ledende EU-politikere har gjort det krystallklart at avtalen ligger fast, og at den ikke kan endres. Men Europakommisjonens president Jean-Claude Juncker åpner døren så vidt på gløtt for justeringer som May håper å kunne selge inn som en seier hjemme.

– Enigheten vi har nådd, er den best mulige. Det er den eneste mulige. Det finnes ikke rom overhodet for reforhandling. Men hvis vi bruker det smart, finnes det rom for ytterligere avklaringer og fortolkninger, sa Juncker i Europaparlamentet tirsdag.

Hovedproblemet for May og Storbritannia er grensen mellom britiske Nord-Irland og EU-landet Irland. May har lovet å holde grensen åpen, og Irland og EU insisterer på at dette kun kan skje om britene fortsetter i det indre markedet.

EU understreker samtidig full støtte til Irland i grensespørsmålet. Velviljen i Dublin fikk seg også en smell her om dagen da et ledende britisk konservativt parlamentsmedlem luftet tanken om å stenge grensen til Irland for å sulte irene til å gi etter.

May på EU-turné

May sitter tirsdag formiddag i møte med Nederlands statsminister Mark Rutte, og senere på dagens skal hun til Berlin og møte forbundskansler Angela Merkel.

Det er ikke planlagt noen møter med EUs andre stormakt, Frankrike. President Emmanuel Macron er travelt opptatt med å håndtere den hjemlige krisen med demonstrasjoner og opptøyer. Men tirsdag kveld skal May møte kommisjonspresident Juncker i Brussel.

En ny avstemning i det britiske parlamentet kommer sannsynligvis ikke før godt innpå nyåret. 21. januar er ifølge May den siste mulige datoen.

Storbritannia går etter planen ut av EU den 29. mars 2019.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hør det britiske reklamebyråets avskjedssang til EU
00:00
Publisert: