Søndag formiddag ble endelig britene og EU enige om utmeldingsavtalen. Nå venter statsminister Theresa Mays mange kritikere hjemme i London som vil dissekere avtalen. De sterkeste kritikerne er kanskje i hennes eget konservative parti, der figurer som tidligere utenriksminister Boris Johnson har vært nådeløse.

Ukene frem til jul vil avgjøre både om parlamentet vil godkjenne avtalen, og om kritikerne innad greier å vippe May ut av posisjonene som partileder og statsminister. Blant disse er mange hardbarkede brexittilhengere som mener en «no-deal» er bedre enn den nå fremforhandlede avtalen.

Labour-opposisjonen vil motsette seg avtalen i håp om at May skriver ut nyvalg.

«Hjerte og sjel»

May kunngjorde på en pressekonferanse i Brussel søndag at hun vil kjempe med «hjerte og sjel» for å få godkjent avtalen.

En kampklar May helte også kaldt vann i blodet på dem som måtte tro på en omkamp om avtalen.

– Hvis folk tror det på en eller annen måte blir flere forhandlinger, så er det ikke sånn. Dette er avtalen som ligger på bordet, dette er den beste mulige avtalen, og det er den eneste mulige avtalen, sa May, ifølge NTB.

May sier hun skal bruke de neste ukene til å reise landet rundt for å overbevise velgere og politikere om at avtalen er god og må vedtas. Hun antyder en avstemning i Underhuset i parlamentet før jul, men at dette ikke er sikkert.

Kritikere av May og avtalen som er imot brexit vil i ukene bruke alle midler for å skape flertall for et vedtak om en ny folkeavstemning om forhandlingsresultatet. Sterke krefter i Labour vil ha en omkamp, og de fleste meningsmålingene viser at et lite flertall av britene nå har endret mening og heller vil forbli i EU.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.