– NHO roper nå et varsko til sine medlemmer. Faren for no-deal har dessverre økt fordi det ser ut til at avtalen ikke blir godkjent i det britiske parlamentet, og det er små sjanser for at EU vil endre på avtalen. Det betyr at britene forlater EU og EØS uten en avtale. Det representerer et krisescenario som norske bedrifter må forberede seg på, sier Tore Myhre, internasjonal direktør i NHO.
Lukten av råtten fisk
NHO spår fullt kaos og krise fra 29. mars neste år, når britene går ut av EU. Spesielt hvis de går ut uten en avtale.
Første krisetegn kan bli en råtten eim av fisk og andre matvarer i Den engelske kanal og på grensen til Nord-Irland.
– Norske trailere risikerer å bli stående på grensen. Britene er ikke forberedt på innføring av tolldeklarering. De må ansette flere tusen tollere som ikke er på plass, og de må innføre nye prosedyrer. Ikke minst må infrastrukturen utbygges. Det kommer til å bli lange køer på grensen med gods fra kontinentet, sier Myhre.
Dette er et scenario Norges sjømatråd også har advart mot. NHO oppfordrer nå næringslivet til å være forberedt på det verste.
– Vi anbefaler bedriftene å vurdere hvordan de blir berørt av en no-deal, hvor sårbare de er og hvordan de kan ta forholdsregler for å minske risikoen. Mange bedrifter er del av større verdikjeder der just in time-prinsippet gjelder. Da er man sårbar for forsinkelser på grensen, sier Myhre.
Må ha nødløsninger
NHO maner også myndighetene til full kriseberedskap.
– Det blir nå svært viktig at regjeringen får etablert nødløsninger i form av egne hurtigavtaler på vitale områder. Slik kan vi kanskje unngå toll, sier Myhre.
Gjennom EØS-avtalen har Norge i dag i prinsippet tollfrihet på vareeksport til Storbritannia, med unntak av fisk og landbruksprodukter. Uten en brexit-avtale er det handelsreglene i Verdens handelsorganisasjon (WTO) som gjelder, med toll på opptil 15 prosent over natten. NHO mener dette fort dreier seg om en ekstra tollregning til norske eksportører på en milliard kroner i året.
I tillegg skal et helt nytt regelverk og tollprosedyrer på plass som skal erstatte EUs lover og forordninger, med alt det innebærer av køer, kaos og kostnader.
– Det er også viktig å opprettholde flytransport og sikkerhet for finanstransaksjoner. Vi vet at regjeringen arbeider aktivt med dette. Utfordringen er nok kapasitet på britisk side. Dette skaper stor usikkerhet for bedriftene, sier Myhre.
Viktig norsk marked
Storbritannia er blant de absolutt største og viktigste markedene for norsk eksport. Nesten åtte prosent av fastlandseksporten fra Norge går til Storbritannia, tilsvarende 35 milliarder kroner i 2017.
Dette er på nivå med Tyskland, litt bak Sverige og Nederland.
Olje- og gasseksporten er desidert viktigst og berøres ikke av brexit. I 2017 var den på 135 milliarder kroner.
– Kaoset i London viser at det er en dårlig idé å forlate EU. Vil advare mot å sette EØS-avtalen i spill. Norge vil ikke få en bedre avtale enn EØS-avtalen, sier Myhre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.