Pundet falt brått foran brexitavstemningen i London tirsdag kveld, men hentet seg raskt inn igjen da det ble klart at statsminister Theresa Mays avtaleforslag falt med stort flertall.

Ekspertene mener uroen i markedene, både for pundet og på børsene, vil fortsette de neste ukene. Minst frem til britenes offisielle uttredelsesdato 29. mars, og kanskje enda lenger.

Anbefaler å sitte helt stille

Stephanie Kelly, økonom hos Aberdeen Standard Investments, mener man nå er tilbake der man var for en måned siden hvis May som ventet overlever onsdagens mistillitsforslag. I desember utsatte statsministeren en avstemninig om brexit fordi hun var dømt til å tape, noe hun uansett gjorde med bravur tirsdag kveld.

– Markedene vil være urolige i dagene fremover, men det er verdt å merke seg at ingenting fundamentalt er endret over natten. Det klokeste investorene kan gjøre på kort sikt er ingenting, sier Kelly til avisen Financial Times.

Ser to scenarioer

Mikael Milhøj, som er senioranalytiker i Danske Bank og som følger brexit svært tett, påpeker at vi nå er i ukjent farvann, men mener følgende to scenarioer er mest sannsynlige:

– Enten at avtalen til Theresa May, eller noe som ligner på den, blir vedtatt i siste liten, eller at det kommer en ny folkeavstemning om EU. Begge vil være positivt for kursen til pundet, sier han.

Likevel vil ikke Milhøj utelukke at Storbritannia går ut av EU i slutten av mars uten en avtale. Dersom en slik «hard brexit» blir tilfelle, tror analytikeren at det vil føre til en massiv svekkelse av pundet.

– Samtidig stiger sannsynligheten for at brexit trekker ut, skriver Milhøj.

Etter avstemningen tirsdag kveld la opposisjonsleder Jeremy Corbyn fra partiet Labour frem et mistillitsforslag mot regjeringen. Parlamentet skal stemme over dette mistillitsforslaget i løpet av onsdagen.

De fleste analytikere tror May kommer til å bli sittende.

Ikke større sannsynlighet for «hard brexit»

Statsministeren må nå komme opp med en plan B innen mandag, men som strateg Magne Østnor i DNB Markets skriver, minner situasjonen mest om en gordisk knute.

– De ulike fraksjonene som stemte imot avtalen, stemte imot av svært forskjellige grunner, og det kan gjøre det vanskelig å finne felles grunn.

Østnor bemerker at brexit-nederlaget tirsdag kveld kun skapte midlertidige markedsreaksjoner.

- Det tyder på at markedet ikke anser sannsynligheten for en hard brexit som større etter gårsdagens avstemning, skriver strategen.

Tror fortsatt på «soft brexit»

Michael Strobaek i Credit Suisse tror fortsatt på en såkalt «soft brexit», altså at Storbritannia forlater EU med en eller annen slags avtale. Han mener avstemningen tirsdag kveld har redusert sannsynligheten for et «økonomisk eller politisk sjokk».

Han får støtte av sjeføkonom Brian Martin i ANZ, som understreker at det tross alt kaoset og politisk strid er tverrpolitisk enighet om å unngå en såkalt «no deal», altså at Storbritannia går ut av EU uten en avtale. Men han påpeker at det ennå ikke finnes noen klar idé om hvordan en slik avtale vil bli seende ut.

De to verste er ute

Dean Turner, økonom i UBS Global Wealth Management, fremholder at de to verste scenarioene for markedene, «no deal» og nyvalg, er blitt mindre sannsynlige.

Ekspertene påpeker at tiden nå begynner å bli knapp, men at markedene kan leve bra med både en utsettelse og en eventuell ny folkeavstemning.

– Britiske markeder vil fortsatt være sårbare for politiske svingninger, og vi tror ikke dette vil stoppe før vi har en konkret løsning, sier Turner til FT.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs Kjetil Wiedswang om brexit: Sannsynlig at de utsetter utsettelsen
DNs Kjetil Wiedswang og tidligere Høyreleder Jan Petersen om kveldens avstemning i parlamentet.
04:48
Publisert: