Den britiske statsministeren ble møtt med varme ord da hun ankom til EUs toppmøte i Brussel.

– Vi er klar til å hjelpe henne, sa Luxembourgs statsminister Xavier Bettel da han og May møtte på hverandre på den røde løperen.

Det samme var budskapet også fra andre ledere.

– Jeg tror vi alle ønsker å hjelpe henne, sa finske Juha Sipilä.

– Jeg har den største respekt for henne, sa Nederlands statsminister Mark Rutte.

– Måten hun har håndtert dette på. Hennes fasthet og kraft. Hun har virkelig vist seg oppgaven verdig, sa han.

Vil ha drahjelp

Men utover vennskap har de europeiske lederne lite å tilby May.

På toppmøtet skulle den britiske statsministeren fortelle de øvrige stats- og regjeringssjefene hva hun mener trengs av ytterligere innrømmelser fra EUs side for å få de folkevalgte i Parlamentet i London til å si ja til utmeldingsavtalen som EU og Storbritannia har forhandlet frem.

Mays krav er juridisk bindende forsikringer fra EUs side om kontroversielle forslaget til nødløsning for Nord-Irland som er innbakt i avtalen.

Slike drahjelp fra EUs side, forklarte hun på vei inn til møtet, er nødvendig for å få avtalen over målstreken i Parlamentet.

– Jeg venter ikke noe umiddelbart gjennombrudd. Men jeg håper vi så snart som mulig kan begynne å jobbe med de forsikringene som er nødvendige, sa hun.

Vil ikke reforhandle \

EU setter for sin del klare grenser for hva det er mulig å få til.

– Vi kan ikke tilby reelle forandringer. Det vil være veldig, veldig vanskelig å reforhandle avtalen. Men hvis det er noen presiseringer vi kan komme med for å hjelpe Theresa May, så ønsker jeg veldig gjerne å hjelpe, sa Bettel.

– Vi kan ikke gjenåpne avtalen og begynne å reforhandle den, istemte Rutte.

– Det vi snakker om, er avklaringer. Så er spørsmålet hvilken språkdrakt vi skal gi disse avklaringene. Alt dette må vi nå diskutere, fortsatte han.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette er grunnen til at Norges Bank vil være forsiktig med å øke renten
00:00
Publisert: