«Det er stadig mer sannsynlig at Storbritannia forlater EU uten en avtale den 12. april, Europakommisjonen har i dag fullført «no deal»-forberedelsene».

Her slår EU ubønnhørlig fast at Storbritannia i så tilfelle blir et tredjeland, uten overgangsordninger. «Dette vil åpenbart forårsake store forstyrrelser for borgerne og næringslivet».

Dette kunngjør Europakommisjonen nå mandag formiddag, og legger med dette ekstra press på britene.

I klartekst betyr det at EU mener håpet svinner for at statsminister Theresa May klarer å overbevise parlamentet i London om en brexitavtale, slik at britene går ut av EU med en avtale.

May har i utgangspunktet varslet et tredje forsøk på å få flertall for en brexitavtale i parlamentet, men så langt er det lite som tyder på at hun heller denne gangen klarer å få flertall. Flere britiske medier skriver at May søndag lovet egne partifeller i parlamentet at hun ville gå av, så sant de sørger for å stemme gjennom en brexitavtale.

Hvis parlamentet stemmer ned Mays brexitavtale blir det i første omgang en utsettelse til 12. april. Mulighetene, slik BBC her fremstiller det, er da helt åpne. «Hard brexit/no deal», ingen brexit eller ytterligere utsettelse.

Med det siste alternativet er man da tilbake til start igjen. Reforhandling av brexitavtalen, ny folkeavstemning eller et britisk nyvalg som neppe vil løse brexitfloken uansett. I alle tilfeller vil britene da måtte avholde valg til Europaparlamentet i slutten av mai.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Kjempeviktig at bærekraft også blir lønnsomt, sier Jenny Skavlan, som skal være med og kåre 30 ledestjerner under 30 år
Vet du om noen som dytter Norge i bærekraftig retning? Tips oss på d2.no/ledestjerner
01:41
Publisert: